Отидете към основна версия

2 942 9

Колите ще могат да променят цвета си (ВИДЕО)

  • цветове на автомобили-
  • робот-хамелеон-
  • робот

Това учените показаха с помощта на робот-хамелеон, който променя цветовете в реално време

Със сигурност мнозина мечтаят в бъдеще цветът на колата им да може да бъде променен с натискането на един бутон. Може би такова бъдеще е по-близо, отколкото изглежда.

Група изследователи от Южна Корея са разработили нова технология. Те демонстрираха потенциала ѝ с т.нар. хамелеонов робот, който автоматично се слива с околната среда, променяйки цвета си в реално време.

За да създадат изкуствен хамелеон, учените са използвали термохромни материали, които променят цвета си при излагане на определена температура. Роботът е оборудван с цветни сензори и нанопроводни нагреватели.

Благодарение на нагревателите, изкуствената кожа на робота може да променя цвета си почти толкова бързо, колкото истинският хамелеон, казва професор Сун Хван Ко, автор на статия за биометичния хамелеонов робот, публикувана в Nature Communications. Освен това кожата на робота може да се адаптира към модели с различна повърхност, включително и към автомобили.

Технологията за промяна на цвета в реално време може да се приложи в голямо разнообразие от области. На първо място, според учения, той ще бъде полезен във военната сфера и при автомобилите. С негова помощ войниците ще могат да се маскират на всякакъв фон, а цветът на колите да се променя по всяко време.

Сега корейските изследователи работят за подобряване на робота -хамелеон и се опитват да решат проблемите с работата му при ниски температури или в сняг.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини