Отидете към основна версия

8 850 42

Руският безпилотен КамАЗ е готов

  • камаз-
  • самосвал-
  • безпилотен камион

Руската индустрия пое по пътя на заместването на вноса, като КамАЗ неочаквано се оказа един от лидерите

Заводът разработи ... самосвал-дрон. Камионът се казва "Юпитер" и е със задвижване 4х4. Съобщава се също, че самосвалът има последователна хибридна трансмисия, оборудвана с буферни батерии за възстановяване на енергията при спиране и движение надолу.

Освен това на машината е внедрен совалков режим на движение. След като каросерията на самосвала е пълна, тя отива направо до пункта за разтоварване, където след пълно разтоварване рулира обратно.

Благодарение на това, твърдят разработчиците, става възможно да се постигне икономия на гориво, намаляване на времето на цикъла на машината и повишаване на ефективността.

В същото време двигателят е дело на КамАЗ и е с работен обем от 11.9 литра. Той изпълнява функцията за зареждане на електрически генератор, който осигурява енергия за тяговия двигател и зарежда акумулаторните блокове.

Засега скоростта на самосвала-дрон не е толкова висока, колкото биха желали руснаците - само 56 км/ч. Що се отнася до товароносимостта, тя е средна за такъв камион - 30 тона, а обемът е 21.5 куб.м. Предвижда се той да се използва за транспортиране на руда.

Освен това руснаците са се съобразили с изненадите на руския климат и добавят отопление към платформата, за да не замръзват възлите и агрегатите през димата, като всичко това ставаблагодарение на изгорелите газове.

Сега безпилотният самосвал се тества в Научно-техническия център на КамАЗ. И след това ще отиде в открития рудник Черниговски в района на Кемерово. Разбира се, ще бъде възможно да се преценят резултатите малко по-късно, но определено самосвалът изглежда интересен.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.

Свързани новини