Отидете към основна версия

19 438 110

Европа въведе автоматично ограничаване на скоростта за всички коли

  • ограничение на скоростта-
  • ограничение-
  • европа-
  • европейски съюз-
  • isa

Системата ISA вече е задължителна

Всеки представен автомобил след 6 юли тази година трябва да разполага със системата ISA, която автоматично адаптира скоростта на автомобила според ограниченията и местата на които той се намира. Това правило влезе в сила през изминаващата седмица, след като Европейският съюз прие тази мярка с цел намаляване на катастрофите и подобряване на безопасността по пътищата.

Към момента правилото се прилага само за автомобилите, които са представени след месец юли тази година в Европа, но от юли 2024 година, мярката ще се прилага за всички нови автомобили продадени на територията на Европейския съюз, независимо кога той е произведен или пуснат на пазара.

Властите дават възможност на производителите да избират между четири различни варианта на системата. Колата може да уведомява водача чрез звуков сигнал при превишаване на скоростта, чрез вибрации във волана, чрез леко връщане на педала на газта или чрез „блокиране“ на педала на газта, не позволявайки ускорение.

Въпреки, че системата е задължителна, водачът ще има възможност да я изключва по всяко време, но тя ще се включва обратно при повторно запалване на автомобила. Системата работи чрез камерите за разпознаване на пътните знаци или чрез GPS сигнали, които да указват максимално допустимата скорост в дадени региони.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 80 гласа.

Свързани новини