Отидете към основна версия

16 929 19

Учени постигнаха квантова телепортация на разстояние от 1 км

  • телепортиране-
  • фотон-
  • квантова физика

Изследователите използват две експериментални настройки, наречени Алис и Боб

Учени от Института по фотонни науки (ICFO) за първи път извършиха квантово телепортиране на информация на големи разстояния. Екипът успешно предаде квантова информация от фотон на фотон на кюбит в твърдо състояние на разстояние от 1 км.

Кюбитът в твърдо състояние се съхранява в мултиплексирана квантова памет, като също така се използва схема за активно предаване, която максимизира скоростта на телепортация.

Архитектурата, използвана в изследването, е съвместима с телекомуникационните канали, което позволява бъдеща интеграция и мащабиране на квантовата комуникация на големи разстояния.

Изследователите използват две експериментални настройки, наречени Алис и Боб, свързани с 1 км оптично влакно, навито на макара, за да емулират физическото разстояние между страните.

В първата настройка, Алис, екипът използва специален кристал, за да създаде два заплетени фотона: първи фотон при 606 nm и втори фотон, наречен празен фотон, съвместим с телекомуникационната инфраструктура.

Веднъж създаден, първият фотон е съхранен в мултиплексирана квантова памет в твърдо състояние, а телекомуникационният фотон, създаден от Алис, е изпратен чрез 1 км оптично влакно до втора експериментална инсталация, наречена Боб.

В тази втора настройка екипът създава трети фотон и кодира квантовия бит, който искат да телепортират. Вторият и третият фотон се намесват един в друг чрез така нареченото измерване на състоянието на Бел, предавайки информацията, кодирана в третия фотон, към първия фотон, който се съхранява в квантовата памет на Алис на разстояние 1 км.

Екипът успява да прехвърли информация между два фотона, които никога преди не са били в контакт, свързвайки се чрез трети фотон, който наистина е "заплетен" с първия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Свързани новини