Отидете към основна версия

7 765 23

От 526 антени: в Русия е построен единственият работещ радиохелиограф в света

  • телескоп-
  • космос-
  • слънце-
  • радиохелиограф

Това е уникален обект за изследване на Слънцето

На територията на радиоастрофизическата обсерватория в района на Бадари в Република Бурятия е изграден многовълнов радиохелиограф. Това е втори обект на създавания в Русия Национален хелиогеофизичен комплекс за изследване на близкия и околоземния космос.

Въведен в експлоатация в експериментален режим, в момента той е единственият работещ радиохелиограф в света –- своеобразен телескоп, който наблюдава Слънцето в радиообхвата. Подобен е създаден в Китай, но там все още не са успели да го пуснат в експлоатация, твърдят експерти.

Окончателното пускане в експлоатация на радиохелиографа е планирано за края на 2023 година. Устройството се състои от 526 антени, като инструментът покрива диапазона от 3 до 24 гигахерца и позволява на учените да изграждат 3D модели на пространството около Слънцето.

Учените вече са получили първите изображения на слънчевата корона от два диапазона, казва Сергей Олемской, първи заместник-директор на Института по слънчево-земна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките.

Новият радиохелиограф ще замени стария, построен през 1986 г. и вече изведен от експлоатация. Проектирането на новия инструмент започва през 2013 г., а строителните работи през 2018-а.

Следващият етап от създаването на Националния хелиогеофизичен комплекс ще бъде изграждането на коронографски телескоп, който се планира да бъде въведен в експлоатация през 2030 г.

Освен това тази система ще включва радарна система, комплекс от пасивни оптични инструменти, мезостратосферен лидар, отоплително съоръжение и контролен център.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 49 гласа.

Свързани новини