Отидете към основна версия

5 688 32

6G мрежата е готова. Предава данни със скорост от 100 Gbit/s

  • 5g-
  • 6g-
  • предаване на данни-
  • технологии

При тази скорост можете например да предавате пет HD филма за секунда

Консорциум от компании от Япония тества първото в света високоскоростно безжично устройство за клетъчни мрежи от шесто поколение (6G). По време на тестовете беше възможно да се постигнат скорости на трансфер на данни от 100 Gbps на разстояние над 90 метра, което е в пъти повече от максимума за 5G.

При скорост от 100 Gbps можете например да предавате пет HD филма за секунда. Според германската компания Statista това е до 500 пъти по-бързо от средната скорост в 5G мрежите на американския телеком оператор T-Mobile.

Резултатите от тестове, проведени от японските компании, показват, че 6G безжичното устройство предава данни със 100 Gbps на закрито, използвайки честотната лента от 100 GHz, и на открито, използвайки честотната лента от 300 GHz. Устройството е тествано на надморска височина от 100 метра.

Комерсиалното използване на 5G мрежи започна през 2019 г. В момента този стандарт е най-актуалният за безжична комуникация и неговата поддръжка е внедрена в повечето съвременни смартфони. Средната скорост на 5G връзка в 5G мрежите на T-Mobile е 204.9 Mbps, а теоретично постижимото ограничение за 5G е 10 Gbps.

Въпреки факта, че внедряването на 5G в много страни все още е далеч от завършване, учените вече работят върху създаването на стандарт от следващо поколение. Инфраструктурата за 6G мрежи е в процес на разработка и се очаква комерсиалното използване на стандарта да започне през следващото десетилетие.

Основната разлика между 5G и 6G е в различните честотни диапазони на електромагнитния спектър, използвани от устройства с различни стандарти. Работата в по-високи диапазони обикновено означава много по-високи скорости. Според 6GWorld 5G мрежите обикновено предават данни в честотата под 6GHz, но тя може да се разшири до 40GHz.

Според Nokia пък, 6G мрежите ще използват по-високи честотни ленти между 100 GHz и 300 GHz. Използването на по-високи честотни ленти означава не само по-високи скорости на данни, но и необходимостта от създаване на изцяло нова инфраструктура за предаване и усилване на сигнали.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.

Свързани новини