Отидете към основна версия

1 929 6

BMW и Toyota подновяват усилията си за водородни коли

  • bmw-
  • toyota-
  • x5-
  • mirai-
  • водород

Двете компании работят заедно от над 10 години

Докато ръстът на продажбите на електромобили се забавя, Toyota и BMW засилват партньорството си в областта на технологиите за водородни горивни клетки. Двете компании, които си сътрудничат от 2012 г., се очаква да подпишат нов меморандум за сътрудничество в началото на септември.

В рамките на разширеното партньорство Toyota ще доставя на BMW ключови водородни компоненти, включително резервоари и системи за горивни клетки. След това BMW ще използва собствените си технологии за електромобили и задвижващи системи, за да разработи автомобили, задвижвани с водород.

Пилотната флотилия от водородни iX5 на BMW, пусната в експлоатация в началото на 2023 г., демонстрира потенциала на технологията за водородни горивни клетки. Сътрудничеството с Toyota ще позволи на BMW да намали разходите за разработване и производство на бъдещите водородни модели за масовия пазар.

Значително предизвикателство за широкото разпространение на автомобилите с водородни горивни клетки е липсата на стабилна инфраструктура за зареждане. Партньорството между Toyota и BMW включва планове за сътрудничество при разработването и внедряването на подобрена инфраструктура за доставка на водород в цяла Европа.

Ангажиментът на BMW към технологията на водородните горивни клетки се простира отвъд iX5. Компанията възнамерява да добави множество автомобили с водородно задвижване към гамата си през следващите години.

Водородните iX5, представени миналата година, са базирани на обикновения модел X5, но имат модифициран под с два големи водородни резервоара и интегриран задвижващ агрегат, който заменя двигателя с вътрешно горене. Тези автомобили се произвеждат в завода на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина.

Повече подробности за разширеното партньорство между Toyota и BMW ще бъдат обявени на кръгла маса за медиите на 5 септември.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Идва най-евтината Toyota Land Cruiser

    Австралийски журналисти разбраха подробности за най-бюджетния всъдеход от семейството Land Cruiser. Според тази информация, цитиращи хора от японската ...
    09.09.2024
    3 845
    2