Отидете към основна версия

32 568 173

Копринка Червенкова пред ФАКТИ: Как ще се пребори човек с тази маса, която е решила, че Слави Трифонов ще я спаси?

  • копринка червенкова-
  • герб-
  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • бойко борисов-
  • парламентарни избори

"Теренът на Борисов е малък и аз смятам, че няма шанс да се върне", смята Червенкова

Снимка: ФАКТИ

„В момента се чувствам много добре и съм много щастлива, защото – не знам дали си даваме сметка, че се намираме в една ничия полоса. Ние се намираме в антракт между едното и другото. Този антракт предполага очакване, а очакването винаги е нещо хубаво, независимо от това какво ще ни донесе – добро или лошо. Във всички случаи очакването предполага промяна и затова ние би трябвало да сме щастливи“.

Това каза журналистът Копринка Червенкова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Това не е традиционният антракт на съвременния театър. Това е антрактът на старите театрални форми, когато публиката е била развличана с гълтане на огън, с хвърляне на ножове. Тоест на нас ни предложиха едни хора, които извършват едни категорични жестове и ни забавляват“, обясни тя, имайки предвид действията на служебното правителство.

„Бойко Рашков е хвърлячът на огън. Аз смятам, че той доста добре се справя с хвърлянето. Гълтачът на саби аз мисля, че е този юнак, който е министър на икономиката (б.р. Кирил Петков)“, допълни тя.

„Какво направи Бойко Рашков – не знам дали нарочно или случайно му се получи, но във всеки случай ходът е много добър. Той не позволи на Гешев да се дръпне от Борисов, да се отметне, да направи завоя и да започне новото си битие, за което той мечтае. Той го набута до Борисов, залепи го за Борисов“, коментира Червенкова. „Той много иска да се измъкне и в момента е крайно нервен. Виждате как Сийка ни чете едни безумни декларации“, допълни тя.

„Сегашната ситуация доста прилича на ситуацията след 89-та година, на първите години – 90-та, 91-ва, когато дойде новата вълна и тази нова вълна трябваше по някакъв начин да изтласка, да се пребори с предишните управляващи. Тогава тя направи една голяма грешка – остави в ръцете на предишната власт едно доста голямо поле и доста лостове за управление. Затова предишната власт се взе доста бързо в ръце“, смята Червенкова.

„Хората сега – пак не знам дали нарочно или така им се получи, но те изтласкаха Борисов, не му дадоха терен и го набутаха в едно много малко парченце от политическото поле. На това поле той вилнее и се вижда колко е безпомощен. Много е странно, че той мъкне със себе си една такава фигура като Даниел Митов, който е тържество на несъстоятелността. Той е нищо това момче, отвсякъде е нищо, а го направи и заместник-председател на партията си. Мъкне и един друг, който е с повече качества – Тома Биков. Дончев доста внимава и аз мисля, че много скоро трябва да очакваме, че ще се изтегли нанякъде, докато тези момчета нямат обратни ходове. Преди това те овършаха политическото поле, минаха през всички възможни партии – кой ще ги вземе? Никой няма, те ще седят при Борисов и ще му целуват върха на обувката“, каза Копринка Червенкова.

На въпроса каква е нейната хипотеза за вътрешен преврат в ГЕРБ, тя отговори: „Мисля, че вътрешен преврат няма да се случи, но ще се случи едно роене. Около Борисов остават само или безсмислени хора като Митов, или хора, които нямат други ходове, хора, които седят, а той ги влачи. И той реално ги влачи. Днес се беше изказвал в Кърджали – той говори безумици, а тези седят до него и кимат доволни. Ужасно е, но това е положението – ще го изчакаме. Теренът му е малък и аз смятам, че няма шанс да се върне“.

Копринка Червенкова заяви, че Българската банка за развитие вече се е оттеглила от Борисов и изрази мнение, че и други ще се оттеглят от него.

Разговорът премина към настоящата ситуация на БСП. „Третото място никой не може да им вземе, макар че някакви данни показват, че „Демократична България“ били близко“, каза Червенкова. Тя коментира и участието на Жан Виденов в изборите на 11 юли: „Жан Виденов е приключила история. Абсолютно приключила. Аз даже се чудя защо той се съгласи да се подлага на това унижение“.

На въпрос на Лили Маринкова за твърдението на Васил Божков, че „Има такъв народ“ не е на Слави, а е чужд проект, Червенкова отговори: „Това ще разберем месец и половина – два след изборите, когато, или ако те направят правителство. Тази партия е много особена, тя е ужасно проблематична, ако въобще можем да наречен това партия. Не може феновете на един шоумен в един момент да се превърнат в партия. Просто е невъзможно, трябва да мине време. Вижте колко време мина преди ГЕРБ малко от малко започна да заприличва на партия и точно тогава дойде мигът, в който тя започна да се рони“.

„Не може да очакваш един пожарникар да бъде човекът, който ще изтегли държавата. Пожарникарят в един момент се връща към битността си на мутра, каквато той е бил“, допълни Червенкова и се върна към темата с „Има такъв народ“: „Два месеца след изборите ще разберем какви хора влизат в екипа, как те ще контролират този екип, кой ще го контролира“.

Червенкова даде пример с Любомир Каримански, кандидат за народен представител от „Има такъв народ“. „Едно много симпатично, прилично момче. Даже прилича на човек, който разбира какво говори, защото тези не са много. Той е банкер, който е бил шеф на банката на Петя Славова. Вярно, че отдавна, но Петя Славова и тогава и сега не е най-светлата фигура в банковия сектор. Той трябва да знае коя е Петя Славова, щом е отишъл да работи там. Софийската клюка говори, че го готвят за шеф на Народната банка. Ето това е една дамга, която партията на Слави Трифонов не знам дали знае или не знае, дали въобще си дава сметка какво е Петя Славова или не си дава сметка. Независимо от заявките, които се правят за радикален морализъм, заявките, които Тошко Йорданов непрекъснато ни съобщава, там има една мърлява етичност. Не е съвсем кристална, не ми се вижда като кристална“, каза тя.

„Ние виждаме, но нищо не можем да направим. Как ще се пребори човек с тази маса, която е решила, че Слави Трифонов ще я спаси? Е, как ще я спаси? По какъв начин? Аз не съм чула досега една теза от тази партия, една идея какво ще правят те. Работата с въображението на нашия политически елит въобще не е много добре – нямат въображение, а това означава дефицит на интелектуалност“, каза Копринка Червенкова.

„При всички случаи ще се почувствате измамени. Затова ви казвам сега да се радваме на периода, в който още не се е случило нищо и ние живеем с очаквания - на добро, на лошо, но на различно“, заключи тя.

Целия разговор можете да видите във видеото:


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 121 гласа.

Свързани новини