Отидете към основна версия

6 130 68

Калин Тодоров за ФАКТИ: Путин загуби моралната война

  • калин тодоров-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война

Според журналиста случващото се в Украйна "не е прищявка луд човек, а координирана акция на силите, които владеят Русия"

Снимка: ФАКТИ

"Предполагам, че ако започне да се ерозира подкрепата на Путин, тя ще тръгне от финансовия капитал и олигарсите, които до голяма степен са свързани със Запада". Това каза журналистът и писател Калин Тодоров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ

Той говори относно войната, която Кремъл води Украйна и мирното ѝ население.

Според него случващото се в Украйна "не е прищявка луд човек, а координирана акция на силите, които владеят Русия".

"Той (б.р. Владимир Путин) очевидно се провали в пропаганден план", каза журналистът, като според него руският президент е реанимирал НАТО и е консолидирал Западния свят като цяло. "Моралната война Путин я загуби, това е съвсем очевидно".

Тодоров също така заключи, че и блицкригът, ако Путин го е искал, не се е получил.

Писателят изрази мнение, че ако Путин е обграден от абсолютна безкритичност към него, то той може би е започнал да вярва в собствената си пропаганда. "Живков в последните си години вярваше в собствената си пропаганда. Вероятно и Путин е повярвал на собствената си пропаганда, а именно, че в Украйна той няма да има проблем с местното население. Той обаче се натъкна на много по-сериозна съпротива, отколкото вероятно е предполагал и отколкото е очаквал. Оттук нататък е възможно нещата да станат още по-дълбоки", коментира Тодоров, а след това добави, че Владимир Путин е имал много завишени искания към Запада, "за да получи малко".

Журналистът смята, че е много малко вероятно руският президент да бъде свален от власт в Русия, а като най-постижимо в преговорите определи условието на Русия Украйна да не става член на НАТО.

"В Русия световното обществено мнение няма голямо значение, там не се интересуват от него", каза Калин Тодоров, изхождайки от това, че е бил няколко пъти в страната.

По отношение на санкциите от страна на Запада към Русия, той заяви следното:

"Тези санкции са наистина сериозни, те са в състояние да разрушат съветската икономика. Най-вече изгонването на руските банки от системата SWIFT. Вече има сериозно безконтролно оттегляне от руските банки на пари, хората вече не вярват на руската банкова система".

"Китай много умело наблюдава отстрани ситуацията и се възползва по начините, по които на тях им е интересно да го правят. Възможно е Китай в момента да подаде ръка на Русия, а утре да я задуши", изказа наблюденията си журналистът за поведението на Китай в настоящата ситуация на военна агресия на Русия спрямо Украйна.

Той смята, че скоро е възможно да видим прекратяване на огъня. "Това, което вероятно най-много плаши Путин и руснаците, е да не затънат дълбоко вътре в Украйна. Тази работа вече им се е случвала веднъж - в Афганистан, там се опариха жестоко", припомни Тодоров.

"Дългите партизански войни, които означават страшно много жертви и струват страшно много пари, те могат да обърнат руското обществено мнение. Ако Русия затъне, ако не може да реши конфликта в рамките на няколко седмици, независимо по кой начин, тя ще затъне в Украйна и това затъване ще означава, че Путин не го чакат добри дни в Русия".

Целия разговор между Лили Маринкова и Калин Тодоров можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 57 гласа.

Свързани новини