Отидете към основна версия

573 1

Юнкер започва разговори за състава на Европейската комисия

  • юнкер-
  • европейска комисия

Близо 24 часа след като беше избран за наследник на Жозе Мануел Барозу като председател на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер започва консултации за съставянето на своя екип. Това се очаква да бъде основна точка на свикания за тази вечер Европейски съвет. Лидерите на държавите от Общността трябва да постигнат консенсус кой да заеме два от най-влиятелните постове в Европейския съюз - председател на Европейския съвет и върховен представител по външната политика.

Някои анализатори посочват като главни претенденти за поста на Катрин Аштън италианския външен министър Федерика Могерини и българския комисар Кристалина Георгиева. Полша продължава да настоява на кандидатурата на външния си министър Радослав Шикорски.

Кампания срещу назначаването на Федерика Могерини водят Латвия, Литва, Естония и Полша. Те смятат, че Италия е недостатъчно твърда спрямо Русия.

Слухове говорят, че ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, то номинациите на Радослав Шикорски и шведския му колега Карл Билдт, които подкрепят по-тежки мерки срещу Кремъл, най-вероятно също ще отпаднат от надпреварата.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева може да се окаже най-консенсусният кандидат. Тя има подкрепата на Брюксел, но липсва ясно изразена подкрепа за нея от София.

Сред основните кандидати за поста председател на Европейския съвет, който в момента се заема от Херман Ван Ромпой, е премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит. Тя нашумя покрай скандалното селфи с Барак Обама на погребението на Нелсън Мандела.

Повечето анализатори припомнят, че когато Аштън и Ван Ромпой бяха избрани преди пет години, изборът им беше неочакван.

Жан-Клод Юнкер поиска предложените кандидати за еврокомисари на държавите да са ясни преди лятната ваканция, за да могат да се проведат изслушванията им в Европейския парламент спокойно през есента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: