Отидете към основна версия

2 629 31

Украйна: Олигарсите обявиха война на олигархията

  • украйна-
  • олигарсите-
  • обявиха-
  • война-
  • олигархията

Президентът Петро Порошенко неочаквано освободи губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойский, като не пропусна обаче, да се определи като „истински патриот“. А как иначе. Провинилият се губернатор не е просто един от влиятелните олигарси, трети по богатство в страната, президент на финансово-икономическата групировка „Приват“.Коломойски финансира и въоръжава няколко батальона, сред които и други по-малки паравоенни групировки предимно на националистичния „Десния сектор“, които воюват в Източна Украйна. Това коментира политическият анализатор Валерий Тодоров за obache.bg.

Коломойский ядоса бившия шоколадов олигарх Порошенко, като се опита със сила да завземе компанията „Укрнафта“, от която притежава миноритарния дял от 47%. На държавата принадлежи мажоритарният дял от 51 %. Порошенко призова олигарсите да се изтеглят от държавните активи и да разоръжат домашните си армии. Очевидно призивът бе изцяло валиден за Коломойски, който според някои твърдения е заподозрян даже в опит за държавен преврат. Финансирани от него военизирани части в Източна Украйна отказаха да се присъединят към редовната украинска армия или, по-точно поставиха условие да се запазят като автономни подразделения. Властта в Днепропетровска област бе предадена на губернатора на съседната Запорожка област Валентин Резниченко, бивш президент на Украинския медиа холдинг. Въпреки че президентът Петро Порошенко призова олигарсите да се оттеглят, някои от тях заемат ключови позиции. За губернатор на Донецка област през 2014 г. бе назначен Сергей Тарута, президент на Индустриалния съюз на Донбас, чието лично богатство се преценява на над 600 млн. долара. Тарута замина за Мариупол, след като най-заможният олигарх – Ринат Ахметов, отказа да заеме поста. Губернатор на Одеса стана близкият съратник на излязлия в оставка Коломойски – Игор Палиця, 83-ти по богатство в Украйна.

Ситуацията доста прилича на случките от 2000-та година в Русия, когато президентът Владимир Путин раздели олигарсите на свои и чужда, като преди това ги призова да се оттеглят от политиката. Отделянето на мухите от кюфтетата /характерен руски израз/ не мина безболезнено. Олигарсите, които подцениха опасността, имаха горчива съдба. Някои, като Борис Березовски, заминаха в доброволна емиграция. Други обаче като Михаил Ходорковски попаднаха в затвора.Трети, като Роман Абрамович, принудително поеха държавни постове. Абрамович стана губернатор на Чукотка, която управляваше дистанционно два мандата от Лондон, но затова пък стриктно спазваше условието да влива определена сума всяка година в икономиката на региона. Задължително два пъти в годината той навестяваше своята губерния. Други руски олигарси пребивават в Израел и на различни екзотични места. Опитомените служат и слушат в Русия. Дали това ще се случи в Украйна? Изглежда президентът Порошенко е решил, под предупредителната палка на Европейския съюз, да започне опитомяването на олигарсите, повечето от които имат не само собствени компании, но и частни добре въоръжени групи.

На 28 април трябва да се състои срещата на донорите на Украйна, непосредствено след срещата ЕС – Украйна. Сега страната има 30 млрд. долара дълг – една четвърт от брутния вътрешен продукт, инфлацията според американски източници е 272 %, а валутните резерви са паднали на 5.6 млд долара. Според оценката на агенция Блумберг, украинската икономика е сред петте „най-нещастни“ в света, а „индексът на нещастие“ е 27 %. Това е сборът от инфлацията и безработицата. Само през тази година държавата трябва да погаси 11 млрд. долара дълг. Европейските кредитори се опасяват от нецелево изразходване на средства и според Ройтерс ще забавят помощта до края на годината, за да получат по-ясен план и гаранции.Тази година Украйна трябва да получи 10.8 млрд. евро западна помощ. Общо програмата за поддръжка предвижда 40 млрд. евро, въпреки че президентът Петро Порошенко оцени нужните спешни средства на 50 – 60 млрд евро. МВФ отделя по програмата за поддръжка 17.5 млрд. долара, Групата на седемте отделя 7.5 млрд. евро помощ, а още 15 милиарда от различни източници ще бъдат отделени за преструктуриране на дълга. Програмата за укрепване на украинската икономика е разчетена за период от четири години, поясни ръководителката на МВФ, Кристин Лагард. Европейският комисар по разширяването и добросъседството Йоханес Хан също подчерта, че от Украйна се иска план в детайли за изразходването на помощта.
За да даде знак, че правилно е разбрал намеците, президентът Порошенко предприе ефектни стъпки.

Арестувани бяха министърът на извънредните ситуации Серегей Бочковски и неговият заместник Василий Стоецки. Предприето бе разследване срещу главния финансов инспектор на страната. Оттеглянето на Игор Коломейски дойде след доклад на Службата за сигурност на Украйна, че олигарси са създали престъпни групировки, които заплашват стабилността. Според политолозите, започва преразпределяне на властта в Украйна. Възможно е да възникнат опозиционни центрове. Вече бе обявено „правителство в сянка“. Преценката на наблюдателите е, че задаващата се ситуация е „многовариантна“.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Украйна: Борбата за плячката

    Предполагаше се, че така наречената "революция на Майдана" е била   за демокрация, западни ценности и против корупцията и олига ...
    31.03.2015
    1 824
    12