Отидете към основна версия

24 Юни, 2015 11:34, обновена 24 Юни, 2015 11:34 1 096 9

Хиляди арменци се вдигнаха срещу повишените цени на енергията

  • армения-
  • ереван-
  • протести-
  • цена на тока-
  • ток-
  • цени

Електрическа мрежа на Армения е собственост на руска компания, която казва, че покачването е необходимо поради спад в стойността на националната валута

Снимка АП/БТА

Хиляди хора в арменската столица Ереван взеха участие в подновените протести срещу повишаването на цените на електроенергията в страната.

Най-малко 6000 души направиха втори опит за протестен марш до президентската резиденция във вторник вечерта, съобщава Би Би Си.

По-рано полицията се опита да разпръсне демонстрантите с водни оръдия и арестува около 200 демонстранти.

Протестиращите се противопоставят на решение за увеличаване на цените на електроенергията за домакинствата със 17-22% от 1 август.

Електрическа мрежа на Армения е собственост на руска компания, която казва, че покачването е необходимо поради спад в стойността на националната валута.

Очевидци разказват, че по време на демонстрациите са били доведени допълнителни полицаи след като протестиращи окупираха централния площад Свобода в Ереван.

Много от протестиращите развяваха национални знамена и скандираха "Срам!" и "Не на грабежа!"

Те поискаха и освобождаване на задържаните по-рано във вторник.

Силите за борба с безредиците стояха рамо до рамо, за да спрат тълпата, която си проправяше пътя към президентската резиденция. Ранен в сряда, протестиращите продължаваха да запълват улиците, разказаха пред Би Би Си свидетели.

Посолството на САЩ заяви, че е загрижено от докладите на полицейското насилие и призова за пълно разследване. Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Кремъл следи отблизо протестите.

Около 5000 души взеха участие в по-ранен протест, който бе блокиран от полицията. Тогава протестиращите организираха седяща стачка и спряха движението, преди да бъдат разпръснати с водни оръдия.

През последните седмици в Ереван има множество демонстрации, което отразява общественото недоволство от икономиката на страната.

Бившата съветска република все още има тесни връзки с Русия. Армения е домакин на руска военна база и руска компания управлява електроразпределителна мрежа на страната. Анклавът е изправена пред икономическа изолация, тъй като затвори границите си с Турция и Азербайджан, заради спор относно региона на Нагорни Карабах.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини