24 Юни, 2015 11:32, обновена 24 Юни, 2015 11:34 1 095 9

Хиляди арменци се вдигнаха срещу повишените цени на енергията

  • армения-
  • ереван-
  • протести-
  • цена на тока-
  • ток-
  • цени

Електрическа мрежа на Армения е собственост на руска компания, която казва, че покачването е необходимо поради спад в стойността на националната валута

Хиляди арменци се вдигнаха срещу повишените цени на енергията - 1
Снимка АП/БТА

Хиляди хора в арменската столица Ереван взеха участие в подновените протести срещу повишаването на цените на електроенергията в страната.

Най-малко 6000 души направиха втори опит за протестен марш до президентската резиденция във вторник вечерта, съобщава Би Би Си.

По-рано полицията се опита да разпръсне демонстрантите с водни оръдия и арестува около 200 демонстранти.

Протестиращите се противопоставят на решение за увеличаване на цените на електроенергията за домакинствата със 17-22% от 1 август.

Електрическа мрежа на Армения е собственост на руска компания, която казва, че покачването е необходимо поради спад в стойността на националната валута.

Очевидци разказват, че по време на демонстрациите са били доведени допълнителни полицаи след като протестиращи окупираха централния площад Свобода в Ереван.

Много от протестиращите развяваха национални знамена и скандираха "Срам!" и "Не на грабежа!"

Те поискаха и освобождаване на задържаните по-рано във вторник.

Силите за борба с безредиците стояха рамо до рамо, за да спрат тълпата, която си проправяше пътя към президентската резиденция. Ранен в сряда, протестиращите продължаваха да запълват улиците, разказаха пред Би Би Си свидетели.

Посолството на САЩ заяви, че е загрижено от докладите на полицейското насилие и призова за пълно разследване. Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Кремъл следи отблизо протестите.

Около 5000 души взеха участие в по-ранен протест, който бе блокиран от полицията. Тогава протестиращите организираха седяща стачка и спряха движението, преди да бъдат разпръснати с водни оръдия.

През последните седмици в Ереван има множество демонстрации, което отразява общественото недоволство от икономиката на страната.

Бившата съветска република все още има тесни връзки с Русия. Армения е домакин на руска военна база и руска компания управлява електроразпределителна мрежа на страната. Анклавът е изправена пред икономическа изолация, тъй като затвори границите си с Турция и Азербайджан, заради спор относно региона на Нагорни Карабах.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Някакъв русофил тук твърдеше пламенно,че Русия за разлика от САЩ имала една единствена военна база и тя е в Сирия.Сега изведнъж се оказва че и Армения "е домакин" на руска военна база,което значи че русофилът е излъгал нагло.Което пък значи,че на русофили вяра да нямаш!:)
  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Тук ключовия абзац е - Посолството на САЩ заяви, че е загрижено.....

    Коментиран от #4

  • 3 данко

    0 0 Отговор
    Арменската икономика е много тясно свързана с руската ,както беше нашата преди 20-25 години !Съвсем естествено е след краха на руската икономика това да се отрази пагубно на сателитите и !
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Владислав Димитров":

    Може според теб това да е ключовия абзац,но пък щперцовия абзац е "КРЕМЪЛ СЛЕДИ ОТБЛИЗО ПРОТЕСТИТЕ"...както и дулата на руските танкове.Защото И ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА НА СТРАНАТА Е РУСКА,И ВОЕННАТА БАЗА СЪЩО!!!

    Коментиран от #5

  • 5 хрущял

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Да чакаме арменския Майдан - щом посолството на каубоите е загрижено... Да им е честит на арменците бъдещия Порошенко и да се стягат за американска демокрация - кръв, сълзи, сополи, пот и мизерия
  • 6 баба wc

    0 0 Отговор
    олигархът ходоровски го каза че след десетина години катастрофата ще е пълна за маскве
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор
    Понеже мн точно описа американската демокрация,аре сега опиши и руската!Пак така от сърце и със свои думи:)

    Коментиран от #8

  • 8 хрущял

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Няма нужда да я описвам - питай обикновени хора /а не доларолапачите/ от Ирак, Либия, Украйна и т.н. - те ще ти обяснят най-добре

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "хрущял":

    Аз нямам нужда да питам никого,защото отлично знам ситуацията.Просто ми беше интересно ти какво ще кажеш по въпроса,но ти взе че нищо не каза:)