Отидете към основна версия

875 4

Бъсеску пое отговорност за Шенген

  • румъния-
  • шенген
Траян Бъсеску. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Траят Бъсеску пое отговорност за проваленото членство на страната му в Шенген и нерешените проблеми в правосъдието, въпреки че няма преки правомощия върху този сектор. „Поемам отговорност за темата „Шенген“. Всички институции си свършиха работата и докладите показват, че сме изпълнили всички технически критерии“, заяви държавният глава на северната си съседка в интервю по телевизия B1TV. „Не успяхме да ги убедим“, коментира Бъсеску за Холандия и Финландия, които се противопоставиха на присъединяването на България и Румъния в свободното пространство за движение на хора, стоки и услуги.

„Министърът на правосъдието направи добро впечатление в холандския парламент. Но какво може да направи дипломацията, когато едно правителство отбелязва ромите, които просят агресивно във Финландия? Тогава всичко зависи от реакцията на общественото мнение“, каза президентът, цитиран от „Медиафакс“.

Бъсеску се противопостави на призивите за оставка на външния министър Теодор Баконши с аргумента, че това би било нужно, ако дипломатическата служба не си е свършила работата.
Решението за присъединяване на България и Румъния в Шенген бе отложено вчера. Полското председателство на ЕС не подложи въпроса на гласуване, за да избегне негативен вот, което би усложнило процедурите. 

 

Тема в развитие:

Комерсант: ЕС не допуска Шенген до Черно море

FT: България и Румъния разочаровани за Шенген

Полша: ЕС се отметна за Шенген

Хелзинки: Твърде ви е рано за Шенген

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини