Last news in Fakti

23 Септември, 2011 11:32 874 4

Бъсеску пое отговорност за Шенген

  • румъния-
  • шенген
Бъсеску пое отговорност за Шенген - 1
Траян Бъсеску. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Траят Бъсеску пое отговорност за проваленото членство на страната му в Шенген и нерешените проблеми в правосъдието, въпреки че няма преки правомощия върху този сектор. „Поемам отговорност за темата „Шенген“. Всички институции си свършиха работата и докладите показват, че сме изпълнили всички технически критерии“, заяви държавният глава на северната си съседка в интервю по телевизия B1TV. „Не успяхме да ги убедим“, коментира Бъсеску за Холандия и Финландия, които се противопоставиха на присъединяването на България и Румъния в свободното пространство за движение на хора, стоки и услуги.

„Министърът на правосъдието направи добро впечатление в холандския парламент. Но какво може да направи дипломацията, когато едно правителство отбелязва ромите, които просят агресивно във Финландия? Тогава всичко зависи от реакцията на общественото мнение“, каза президентът, цитиран от „Медиафакс“.

Бъсеску се противопостави на призивите за оставка на външния министър Теодор Баконши с аргумента, че това би било нужно, ако дипломатическата служба не си е свършила работата.
Решението за присъединяване на България и Румъния в Шенген бе отложено вчера. Полското председателство на ЕС не подложи въпроса на гласуване, за да избегне негативен вот, което би усложнило процедурите. 

 

Тема в развитие:

Комерсант: ЕС не допуска Шенген до Черно море

FT: България и Румъния разочаровани за Шенген

Полша: ЕС се отметна за Шенген

Хелзинки: Твърде ви е рано за Шенген


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 различен

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера,защо са ни толкова глупави политиците и журналистите!Те не разбраха ли,че изпълнението на изискванията за Шенген не е гаранция за автоматично членство.Преди 6 месеца не ни одобряваха Германия и Франция,сега Холандия и Финландия,утре Белгия и Испания примерно и така още няколко години.С приемането ни в Евросъюза западните икономики постигнаха целта си-да продават на нашия и румънския пазар стоките си и то обикновено най-нискокачествените.Съсипват българските
  • 2 различен

    1 0 Отговор
    промишлени предприятия,прибират свободните пари и ги изнасят зад граница,като подкрепят своите икономики и разкриват работни места там.Така до безкрайност ще си седим на последните места в Европа с Румъния.Разберете,за пазари се водиха ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ!Това е причината да ни приемат в Евросъюза-ние бяхме нов пазар за тях.Сега на ход е приемането в Евросъюза на Хърватска и другите балкански държави-те са новите пазари.Докато не се намерят нови икономически
  • 3 различен

    1 0 Отговор
    причини, поради които да сме отново интересни за запада,няма да ни приемат в Шенген.
  • 4 различен

    1 0 Отговор
    До създателите на това нещо тук-по голяма глупост не съм виждал.Егати некадърниците!!!!