Отидете към основна версия

1 514 4

Джон Кери: Ислямска държава ще бъде победена. ИД не е нищо особено

  • джон кери-
  • ислямска държава-
  • сирия-
  • военна коалиция-
  • сащ

Държавният секретар на САЩ каза, че не знае за никаква конкретна заплаха за САЩ и остава уверен, че нацията е на път да победи ИД

Светът ще победи Ислямска държава. Това обеща държавният секретар на САЩ Джон Кери в понеделник. Той обяви, че терористичната групировка не е всемогъща.

"Ислямска държава не е отвъд възможностите ни", заяви Кери в интервю за Ен Би Си.

Говорейки от Абу Даби, където ще се срещне с арабските лидери заради терористичните атаки в Париж, Кери каза, че коалицията срещу ИД вече се е развихрила в усилията си и ще продължи да го прави.

"Всички ясно са се фокусирали върху едно нещо, има единен фронт, и аз съм напълно убеден, че ДАЕШ (арабската абревиатура на Ислямска държава в Ирак и Леванта) ще бъде победен и ще усилията по постигането на тази цел вече са увеличени", заяви Кери. "Хората не трябва да се паникьосват. Налице е установена стратегия, която се разраства с всеки изминал ден."

Кери отхвърли критиките, че ИД разширява обхвата си и че стратегията на САЩ срещу терористичната групировка е неуспешна. Той каза, че коалицията, която се бори с екстремистите в Сирия и Ирак е там само от една година и през това време територията, контролирана от ИД, вече е намаляла с една четвърт.

Той обясни също, че очевидното разширяване на ИД в други страни идва от местните терористични групи, които са се врекли във вярност и са лоялни на ИД. В някои случаи членове н тези групировки пътуват до Сирия, за да получат обучение. Първо трябва да се справим с тях в Близкия изток, а след това глобално, каза държавният секретар.

Той каза, че президентът Барак Обама е предприел стъпки за увеличаване на американските усилия в Сирия и Ирак, включително чрез добавяне на специални сили и "допълнителни стъпки", които не могат да бъдат разгласени публично.

Но Кери призна, че тези усилия изискват време.

"Аз не мисля, че хората вярват, че това се случва достатъчно бързо", заяви Кери, запитан какво мисли за критиките, които го заливат. "Ние вече увеличихме нашите усилия... Ние сме фокусирани върху атаките в Сирия и Ирак и аз съм убеден, че тези атаки ще се увеличат през следващите дни."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини