Отидете към основна версия

2 329 8

Обама призна най-голямата грешка от своето управление

  • барак обама-
  • сащ-
  • либия-
  • управление-
  • грешка

Става дума за липсата на план след свалянето на либийския диктатор Моамар Кадафи

Снимка БТА/АП

Американският президент Барак Обама заяви, че най-голямата грешка по време на неговото управление е липсата на планиране за периода след свалянето на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2011 година, съобщи Си Ен Ен.

"Вероятно се провалихме с липсата на план за това какво трябваше да последва в деня след свалянето на Кадафи”, коментира Обама в интервю за "Фокс нюз".

Това не е първият път за последните седмици, когато той говори за Либия и ръководената от НАТО операция, която доведе до смъртта на Кадафи през октомври същата година, месец след като НАТО се намеси.

Същевременно Обама определи като правилна самата намеса на САЩ в либийския конфликт.

В мнение, публикувано миналия месец в Атлантик, президентът каза, че британският премиер Дейвид Камерън е станал "разсеян по отношение на много неща" след операцията в Либия.

В изявление за Си Ен Ен, говорител на Съвета за национална сигурност се опита да смекчи забележките Обама и увери, че съюзът между Обединеното кралство и Съединените щати остава силен.

През декември миналата година държавният секретар Джон Кери призна, че САЩ са сгрешили, намесвайки се в Либия, като напомни и изказванията на президента. 

САЩ и други държави проведоха военна операция, която целеше да защити цивилното население по време на либийското въстание през 2011 година. Но след смъртта на бившия либийски лидер обаче, страната бе обзета от хаос и борби за власт. Ислямска държава се възползва от липсата на стабилно правителство и Либия се превърна в основна отправна точка за имигранти, опитващи се да достигнат Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини