Отидете към основна версия

894 0

Йордания се готви за парламентарни избори

  • йордания-
  • парламент-
  • крал абдула-
  • избори

Крал Абдула разпусна парламента на Йордания

Снимка АП/БТА

Кралят на Йордания, Абдула, издаде указ, с който разпусна парламента в страната, съобщи "Ал Арабия".

За временен премиер бе назначен Хани ал-Муляи, който ще ръководи и контролира провеждането на нови парламентарни избори.

Според конституцията на Йордания, старото правителство трябва да подаде оставка не по-късно от 4 месеца преди провежданено на нови избори.

Кралското решение за разпускането на парламента в неделя не изненада гражданите на страната. Те очакваха подобен ход от страна на Абдула още от преди 2 месеца, когато бе приет новив изборен закон ор 2015 г.

"Когато новият изборен закон бе приет преди два месеца, стана ясно, че в страната ще се проведат нови избори през септември или ноември тази година. За да може това да се случи обаче, парламентът трябва да се разпусне най-малко четири месеца преди това. Така че хората очакваха новината", заяви за Ал Арабия политическият анализатор Мохамед Хюсеини.

Новият закон разделя страната на 23 избирателни района, по един за всяка от 12-те провинции, с изключение на Аман, който е разделен на пет области.

В Йордания, която е конституционна монархия, действа двукамарен парламент – Съвет на нацията. Долната камара се избира с всеобщо гласуване и се състои от 150 депутати. В същото време 60-те депутати в горната камара се назначават от краля.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Йордания с ново временно правителство

    Кралят на Йордания Абдула II е заклел новото правителство на страната, водено от приятелски настроен към бизнеса политик. Хани Мулки бе натоварен със ...
    01.06.2016
    848
    0