Отидете към основна версия

11 Юли, 2016 09:46, обновена 11 Юли, 2016 09:46 1 546 7

Премиерът е в Иран, за да преговаря за реактора от АЕЦ „Белене“

  • иран-
  • бойко борисов-
  • аец белене
Снимка: Пресслужба на правителството

Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Иран.  Рано тази сутрин Бойко Борисов се рещна с Есхаг Джахангири, първи вицепрезидент на Ислямска република Иран. Това става ясно от страницата на премиера във Фейсбук. 

В понеделник премиерът има запланувана среща и с председателя на парламента на Али Лариджани.

Предстои да бъдат подписани двустранни документи, а министрите от българската делегация ще проведат срещи със своите ирански колеги. Очаква се да бъдат обсъждани възможностите за продажба на оборудването, изработено за спрения проект АЕЦ „Белене“.

Полагаме усилия, поне в три варианта, включително и да продадем проекта, ако се намери инвеститор, които да не иска от нас държавна гаранция, но това е въпрос на седмици, в които ще бъде решено, посочи премиерът Борисов, преди да отпътува за Иран.

В Техеран българската делегация беше посрещната от д-р Аббас Ахмад Ахунди, министър на пътищата и градоустройството.

В българската делегация са включени вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На 20 юни Борисов предложи Русия и България да си възстановят парите за вече готовия реактор за АЕЦ "Белене", като го продадат. И намекна, че отговор може да бъде намерен след посещението му в Иран на 11 юли.

Преди това Международният арбитражен съд в Париж реши НЕК да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" 550 милиона евро за произведеното до момента оборудване за АЕЦ "Белене". Проектът беше спрян през 2013 г. от парламента с мотива, че липсват пари за реализацията му, след което "Атомстройекспорт" се обърна към Международния арбитраж.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини