Отидете към основна версия

1 872 5

Венецуела на ръба на гражданска война (Снимки)

  • венецуела-
  • николас мадуро

Опозицията обяви обща стачка на 28 октомври, армията е готова да реагира

Снимки: БТА/АР

Един полицай загина, а двама бяха ранени при опит да разпръснат протест на опозицията във венецуелския щат Миранда, съобщи ТАСС. Вчера в няколко града в страната имаше масови демонстрации на противници и привърженици на президента Николас Мадуро.

Стотици хиляди хора, развяващи националното знаме и носещи бели тениски, станали символ на бунта срещу управляващите, преминаха на протестни шествия в столицата Каракас и други населени места. По данни на неправителствени организации най-малко 140 опозиционери са били задържани от полицията.

Политическата криза във Венецуела ескалира, след като опозицията обяви обща стачка на 28 октомври и се закани да организира поход до президентския дворец на 3 ноември. Причината за народното недоволство е спирането на процеса по свикване на референдум за отстраняването на държавния глава. Недоволните от властта искат възобновяване на процедурата. Опозицията има мнозинство в парламента и иска Мадуро да се оттегли от управлението.

„Армията ще поеме контрол върху предприятията, които се включат от свиканата обща стачка“, заяви в отговор депутатът Диосдадо Кабельо, считан за доверен човек на президента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини