Отидете към основна версия

2 336 14

Ситуацията с бежанците у нас тревожи ООН

  • бежанците-
  • оон-
  • българия-
  • харманли-
  • център за бежанци-
  • безпокойство-
  • условия

ООН призова българското правителство да подобри условията в бежанските центрове

Снимки АП/БТА


ООН изрази загриженост за призивите за експулсиране след напрежения в пренаселен център за бежанци в България.

Агенцията за бежанците към ООН изрази своята загриженост по отношение на създалата се ситуация в България. От агенцията заявяват, че са силно обезпокоени заради призивите за експулсиране на лица, търсещи убежище, които бяха провокирани от съображения за националната сигурност на страната ни.

Ожесточените и насилствени протести, които започнаха в най-големия и най-пренаселен приемен център на територията източноевропейската страна, накараха българските власти да въведат извънредни мерки за сигурност в регистрационно приемателния център в гр. Харманли. Появиха се и предложения, центърът да бъде преустроен в Центъра в затворен тип, а около него да се издигне солидна стена и да се укрепят вече съществуващите съоръжения, с цел да се спре свободното движение на мигранти.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) призова българското правителство да подобри условията на живот в приемния център в Харманли и да установи конструктивен диалог с обитателите му.

Агенцията заяви, че е готова да работи както с бежанците, така и с местната власт, за да се разсее напрежението и да се подобрят условията на живот в центъра.

"Макар ВКБООН по принцип да не възразява срещу връщането на лица, които не са получили международна закрила, подобни действия трябва да се извършват само при условие, че всички процедурни разпоредби са били напълно спазени, включително осигуряването на достъп до справедлива и ефективна процедура за предоставяне на убежище и ефективен съдебен контрол", заяви Уилям Спиндлър, говорител на ВКБООН по време на вчерашната пресконференция в Женева.

Агенцията обръща внимание и на незадоволителните условия в други центрове за настаняване и центрове за задържане, намиращи се на територията на България, включително този в град Елхово, близо до границата с Турция, който е надвишил капацитета си и е запълнен на 130%.

Според Спиндлър, безпокойството, около условията за приемане на бежанци, все още виси във въздуха, причинявайки напрежение и предизвиквайки вандалски прояви.

Пренаселените центрове пораждат и сериозни опасения за санитарните условия и за предизвикателствата, пред които са изправени хуманитарните работници и медицинските лица, които трябва да предоставят медицинска помощ и лекарства.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини