Отидете към основна версия

1 940 10

Ислямска държава е загубила 50 000 бойци за две години

  • ислямска държава-
  • бойци-
  • сащ-
  • загинали-
  • американска армия-
  • западна коалиция

Откакто САЩ се включи в битката срещу групировката през 2014 г.

Най-малко 50 000 бойци на екстремистката групировка Ислямска държава са били убити през последните две години. Това е заявил служител на Пентагона, пожелал анонимност, цитиран от Би Би Си.

Откакто американската армия поведе силите на международната военна коалиция, бореща се срещу терористичната групировка в Ирак и Сирия през август 2014 г., военните пилоти са извършили 16 600 въздушни удара на територията на двете държави.

Въпреки успехите, отчетени от високопоставени армейски служители като "скромни", властите в САЩ продължават да предупреждават, че ДАЕШ може много бързо да замени тези бойци.

Представителят от американската армия е заявил, че международната коалиция може да засили интензивността на въздушните удари на места като Мосул, за чието освобождение в момента се сражава иракската армия.

САЩ често предоставя статистики с броя на убитите вражески бойци. Но през август, генерал-лейтенант Шон Макфарланд бе цитиран от агенция АП, че около 45 000 вражески бойци са били убити от американската армия или нейните съюзници.

Ислямска държава понесе много загуби и в териториално отношение след 2014 г., днес, освен водената от САЩ западна коалиция, срещу нея се борят войници от руската, турската, иракската и сирийската армия, както и кюрдските сили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кървав кошмар в Нигерия

    Поне 30 души са загинали след самоубийствен атентат в нигерийския град Мадагали, съобщи Би Би Си. Две жени, са детонирали експлозиви в оживен пазар ...
    09.12.2016
    1 322
    0
  • В Холандия задържаха атентатор на Ислямска държава

    Мъж е бил арестуван по подозрения, че е подготвял терористични атаки на групировката Ислямска държава в Холандия, съобщиха холандски медии. В дома ...
    09.12.2016
    1 322
    0