Отидете към основна версия

11 Декември, 2016 12:06, обновена 11 Декември, 2016 12:06 2 768 8

Унищожителен взрив в Кайро (снимки)

  • кайро-
  • египет-
  • взрив-
  • експлозия-
  • катехрала-
  • копти

Експлозията е станала край православна катедрала

Снимки АП/БТА

Експлозия разтресе тази сутрин египетската столица Кайро, убивайки най-малко 20 души, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация от министерството на здравеопазването.

Взривът, за който все още не е ясно от какво е бил причинен, е избухнал в коптската църква "Свети Петър и Павел", която е прикрепена към голямата катедрала "Сан Марко", съобщават египетските власти.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси обяви три дни траур за жертвите на бомбения атентат край коптската катедрала в Кайро, предаде ДПА.

Ас Сиси осъди нападението като "презряна терористична проява", насочена "срещу цялата нация, както коптите, така и мюсюлманите".

Първоначално бе съобщено за 5 жертви, но минути по-късно, броят им нарасна до 22, а броят на ранените бе най-малко 35, съобщи държавната телевизия на Египет.

Няколко часа след експлозията, която стана в 10:00 часа тази сутрин, властите обявиха, че зафиналите са 25 души.

Местните медии съобщиха, че експлозията е ударила и църквата Свети Петър, която се намира в непосредствена близост до катедралата, в рамките на същия комплекс.

Шефът на охраната на Кайро, Халид Абдел Аал, е пристигнал на мястото на инцидента, който е бил отцепен от случителите на реда.

Причината за взрива не е ясна.

Коптските християни в Египет съставляват около 10% от населението на страната.

Катедралата Сан Марко е седалището на египетската православна църква и дом на нейния предстоятел - александрийският православен патриарх Теодор II.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини