Отидете към основна версия

1 552 10

Забраната за влизане на мюсюлмани в САЩ крие риск от радикализация

  • доналд тръмп-
  • мюсюлмани-
  • забрана-
  • сащ-
  • любомир кючуков
Снимка: БТА/АР

Това, че Тръмп спечели изборите в САЩ е по-скоро следствие от системната криза в света, а не причина. Процесите са доста по-дълбоки.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, според когото първите срещи на новия държавен глава на САЩ са "внимателно подбрани и подредени" и "носят подчертана активност и динамика", а общият извод – че се очаква Тръмп да "разтърси международните отношения" и да се опита да превърне личната си непредсказуемост в инструмент за гъвкавост при разговорите с партньорите.

Засега се очертават няколко линии на поведение. Едната е конфронтация по линия на много азимути . Втората е диалог "на свой терен" с партньорите, преди всичко от ЕС и НАТО. Третата е интригата в отношенията с Русия.

По отношение на НАТО, Тръмп е препотвърдил американските ангажименти за сигурността, но срещу това очаква европейски финансови контрибуции, заяви Кючуков. На държавно ниво, отношенията САЩ – Европа, очевидно ще бъдат "сдържано-нормални с елемент на мъртво вълнение". Експертът открои два аспекта на конфронтациите.

Забраната за влизане на граждани от 7 страни, според мен, крие дългосрочни и много сериозни рискове не само за САЩ, но и за Европа. Може да се очаква това да даде сериозен тласък за радикализация в ислямския свят.

Второто е своеобразен преход, стратегически, от партньорство към съперничество с Китай. От друга страна, тук се наблюдава един парадокс – отказът от Транстихоокеанското търговско споразумение, бих казал, е своеобразен подарък за Китай.

Кючуков открои динамиката като основно качество на визитата на Румен Радев в Брюксел, тъй като се случва няколко дни след встъпването в длъжност. От президента се очаква да се държи със самочувствието на страна-членка.

От Брюксел критики няма! Критиките са част от вътрешнополитическия дебат. Брюксел няма отношение спрямо ляво или дясно правителство, или президентско представителство на дадена страна. Това, което е очевидно, че този дебат – по отношение на Русия и евентуално, НАТО – преориентация на българската позиция, беше до голяма степен с вътрешнополитически цели и той е измислен…

Не виждам сериозен аргумент защо евентуалното намаляване на напрежението с Русия и намаляване на риска от директна конфронтация с НАТО, би следвало да се възприема като нещо негативно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини