Отидете към основна версия

1 012 0

Народната партия с историческа победа в Испания

  • испания-
  • избори-
  • народна партия

Десните спечелиха абсолютно мнозинство в парламента

Народната партия постигна историческа победа на провелите се вчера парламентарни  избори в Испания. За първи път в 36-годишната демократична история на страната дясната Народна партия спечелва парламентарен вот с абсолютно мнозинство.

С 44 % от гласовете на избирателите десните получават 186 депутатски места в 350-местния Конгрес на депутатите (долната камара). След тях се нареждат социалистите, която имат 110 места, или 28% от вота. На трето място е каталунската националистическа партия.

Коалицията „Обединена левица“ ще има 11 депутати в долната камара. Баската коалиция „Амаиур“ - приемник на движението „Батасуна“, влиза в новия парламент със 7 депутати.

Народната партия спечели вота с мнозинство в цялата страна с изключение на областите Севиля, Каталуния и страната на баските.

Не е ясно дали новото правителство ще успее да се справи с тежката икономическа криза и в какви рамки ще проведе програмата си. Пред новия премиер Мариано Рахой стоят две важни задачи. Да се намали бюджетния дефицит до 4.4% от брутния вътрешен продукт и да се справи с безработицата, която засяга близо 5 милиона испанци, или 20% от населението на страната.

Мариано Рахой заяви, че Испания не може да извърши чудеса, които да я извадят от острата икономическа криза, но страната е длъжна да си върне уважението на Европа. Пред въодушевени привърженици той обяви, че ще се консултира незабавно с всички испански региони за начините за излизане от кризата.

„Не е тайна, че ще управляваме в най-деликатните обстоятелства, които Испания е преживявала от 30 години насам“, заяви Рахой, цитиран от АП. „За мен няма да има други врагове освен безработицата, дефицита, прекомерния дълг, икономическата стагнация и всичко останало, което държи нашата страна в тези критични обстоятелства.“ Той призова испанците да се обединят и да възкресят икономиката.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на Народната партия в Испания Мариано Рахой, с което го поздравява със съкрушителната победа на оглавяваната от него Народна партия на парламентарните избори вчера, съобщиха от правителствната пресслужба. „Това е още едно доказателство, че испанският народ дава доверието си на партия, която представя реални перспективи за развитие и за преодоляване на икономическите и финансови трудности във важен за Испания и Европа момент. Като партия в рамките на ЕНП, ГЕРБ споделя радостта от победата ви и вярва, че ще се справите с отговорностите, които Ви предстоят”, се казва в писмото на премиера Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини