Отидете към основна версия

2 192 1

Религия и политика във Ватикана (СНИМКИ)

  • ватикан-
  • доналд тръмп-
  • папа франциск-
  • сащ

Папата и президентът на САЩ разговаряха по-малко от половин час по глобалните проблеми

Снимки: БТА/АР

Американският президент Доналд Тръмп разговаря тази сутрин с папа Франциск във Ватикана.

Срещата между тези двама лидери с коренно различни стилове и възгледи бе чакана с огромно нетърпение на фона на острите задочни реплики, които си размениха по време на кандидат-президентската кампания в САЩ миналата година, съобщиха световните агенции.

Преди да седнат на разговор в папската библиотека малко след 8,30 часа, двамата се фотографираха заедно и си стиснаха ръцете. За разлика от непрекъснато усмихващия се за пред камерите Тръмп, папата имаше по-сериозно изражение и дори не се усмихна, посрещайки госта си.

лед като разговаряха около половин час при закрити врата, те се появиха относително спокойни и усмихнати пред пресата, но засега не е известно съдържанието на беседата им.

После към тях се присъединиха останалите членове на американската делегация, включително първата дама Мелания Тръмп и дъщерята на президента Иванка. Тук бе и съпругът на Иванка - Джаред Къшнър, който е сред главните съветници на президента, както и съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър.

По традиция президентът и папата си размениха подаръци. Франциск подари на президента медальон с изобразено маслиново дръвче и му каза, че той символизира мир. "Моето желание е да бъдете маслиново дърво, което гради мир", каза папата на испански.

"Би било хубаво да има мир", отговори Тръмп. Папата даде на събеседника си подписано копие от тазгодишното му послание за мир, озаглавено "Ненасилието - стил политика за мир" и копие от енцикликата си, посветена на нуждата за опазване на околната среда от ефектите на климатичните промени. "Ами, ще ги прочета", обеща Тръмп.

Възгледите на Тръмп, който наричаше глобалното затопляне "измислица", са в ярък контраст с мнението на Франциск, че климатичните промени са причинени главно от човешката дейност.

Американският президент подари на папата колекция от пет книги първо издание на убития американски правозащитник Мартин Лутър Кинг. Той му каза на сбогуване "Благодаря Ви, благодаря Ви. Няма да забравя казаното от вас".

С визитите си в Саудитска Арабия, Израел и Ватикана Тръмп завърши обиколката в "столиците" на трите монотеистични религии, които казва, че иска да обедини срещу заплахата от радикалните ислямисти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини