Last news in Fakti

24 Май, 2017 17:05 2 106 1

Религия и политика във Ватикана (СНИМКИ)

  • ватикан-
  • доналд тръмп-
  • папа франциск-
  • сащ

Папата и президентът на САЩ разговаряха по-малко от половин час по глобалните проблеми

Религия и политика във Ватикана (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Американският президент Доналд Тръмп разговаря тази сутрин с папа Франциск във Ватикана.

Срещата между тези двама лидери с коренно различни стилове и възгледи бе чакана с огромно нетърпение на фона на острите задочни реплики, които си размениха по време на кандидат-президентската кампания в САЩ миналата година, съобщиха световните агенции.

Преди да седнат на разговор в папската библиотека малко след 8,30 часа, двамата се фотографираха заедно и си стиснаха ръцете. За разлика от непрекъснато усмихващия се за пред камерите Тръмп, папата имаше по-сериозно изражение и дори не се усмихна, посрещайки госта си.

лед като разговаряха около половин час при закрити врата, те се появиха относително спокойни и усмихнати пред пресата, но засега не е известно съдържанието на беседата им.

После към тях се присъединиха останалите членове на американската делегация, включително първата дама Мелания Тръмп и дъщерята на президента Иванка. Тук бе и съпругът на Иванка - Джаред Къшнър, който е сред главните съветници на президента, както и съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Религия и политика във Ватикана (СНИМКИ)

Религия и политика във Ватикана (СНИМКИ)

По традиция президентът и папата си размениха подаръци. Франциск подари на президента медальон с изобразено маслиново дръвче и му каза, че той символизира мир. "Моето желание е да бъдете маслиново дърво, което гради мир", каза папата на испански.

"Би било хубаво да има мир", отговори Тръмп. Папата даде на събеседника си подписано копие от тазгодишното му послание за мир, озаглавено "Ненасилието - стил политика за мир" и копие от енцикликата си, посветена на нуждата за опазване на околната среда от ефектите на климатичните промени. "Ами, ще ги прочета", обеща Тръмп.

Възгледите на Тръмп, който наричаше глобалното затопляне "измислица", са в ярък контраст с мнението на Франциск, че климатичните промени са причинени главно от човешката дейност.

Религия и политика във Ватикана (СНИМКИ)

Американският президент подари на папата колекция от пет книги първо издание на убития американски правозащитник Мартин Лутър Кинг. Той му каза на сбогуване "Благодаря Ви, благодаря Ви. Няма да забравя казаното от вас".

Религия и политика във Ватикана (СНИМКИ)

С визитите си в Саудитска Арабия, Израел и Ватикана Тръмп завърши обиколката в "столиците" на трите монотеистични религии, които казва, че иска да обедини срещу заплахата от радикалните ислямисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ☆7☆7☆7☆

    1 1 Отговор
    Само едно голямо земетресение ще ви оправи вас...
    Да ви паднат пясъчните Замъци...
    Какво Ще кажете мой любими деца,да ги люшна ли...
    Искатели да гледате как ще им паднат Пижамите !?