Отидете към основна версия

3 401 27

Коми: Безспорно Русия се намеси в изборите в САЩ

  • джеймс коми-
  • фбр-
  • сащ

Бившият директор на ФБР свидетелства пред Конгреса

Снимка: БТА/AP

„Русия несъмнено се намеси в последните избори за президент на САЩ.“' Това заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който даде показания пред комисията за изслушване на Конгреса, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Коми беше освободен от поста на директор на ФБР преди два месеца. Това стана след решение на президента Доналд Тръмп.

Преди това Коми беше започнал разследване за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ. След уволнението си той беше призован да даде показания пред комисията на Конгерса.

„Искам да съм ясен. Не става въпрос за лов на вещици или фалшиви новини. Аз се опитах да защитя нашата страна от една опасност. Тя едва ли ще отмине скоро.

Администрацията на президента излъга, като заяви, че служителите на ФБР са загубили доверие в мен. Аз познавам хората си.

През 2015 г. имаше опит за мащабна атака срещу правителствени и неправителствени организации. В последствие ние разбрахме, че целената информация е била извлечена. С президента Тръмп имах само един разговор за воденото от нас разследване. Той беше чисто технически.

Русия се намеси в изборите през 2016 г. Направи го с цел и добра техника. Не мога да кажа какво е било отношението на президента Тръмп към тази ситуация. Не знам какви други разговори е водил. Намесата беше с цел посегателство към нашата страна.“, заяви Коми.

Взето е било решение да не се казва, че срещу Тръмп няма разследване що се касае до проблема "Русия" в американските президентски избори. Причината - толкова комплексно и сложно разследване като това за намеса на чужда държава в американските президентски избори със сигурност ще засегне и кандидат-президентската кампания

„На лична вечеря президентът Тръмп ми каза, че бившият съветник по националната сигурност е добър човек и че би било добре да го оставя на мира. Това ме притесни. Не могат да кажа, дали това беше опит за намеса в наше разследване.

Във всеки един момент чувствах, че Доналд Тръмп може да ме уволни. Така се развиваха разговорите ни. Бях объркан, когато разбрах, че ме уволнява, заради натиск над разследването на ФБР. Той каза, че освобождаването ми вдига напрежението над самото разследване. Това е странно. Не бих действал различно спрямо разследването около изтеклите имейли на Хилари Клинтън. Така трябваше да се действа. Да го огласим не беше грешка. Решението беше внимателно обмислено“, заяви Коми.

Джеймс Коми подчерта, че няма никакво съмнение, че специалният прокурор, назначен да ръководи разследването по руската афера, разследва Тръмп за възпрепятстване на правосъдието, въпреки че посочи, че не знае дали Тръмп го е сторил. Това трябвало да бъде установено от специалния прокурор.


По думите на бившия директор на ФБР, нито един от подадени гласове от американските гласоподаватели не е бил подменен.


Той подчерта, че се надява да има записи на разговорите му с прзидента. Коми заяви, че Тръмп не го е молил директно да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В защита на татко президент

    Големият син на президента на САЩ Доналд Тръмп, Доналд-младши, написа над 80 съобщения в Тwitter в защита на баща си. Поводът бяха острите критики, ко ...
    10.06.2017
    1 340
    0
  • Тръмп подава жалба срещу Коми

    Адвокатът на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да внесе жалба срещу бившия директор на ФБР Джеймс Коми, съобщи CNN. Марк Касовиц ще внесе жалб ...
    09.06.2017
    1 509
    3
  • Тръмп: Напълно оправдан съм

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че се чувства напълно реабилитиран след показанията на Джеймс Коми пред Конгреса, съобщи USA Today. През вче ...
    09.06.2017
    1 319
    1