Отидете към основна версия

2 484 6

Ердоган: Турция може да затвори границата си с Ирак

  • турция-
  • ирак-
  • иракски кюрдистан-
  • реджеп ердоган

Хабур е основният транзитен пункт между Турция и Иракски Кюрдистан

Снимки: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да затвори границата си със Северен Ирак "всеки момент", след като вече затвори въздушното си пространство за полети към и от този район, предаде Reuters.

"Ние напълно затворихме нашето въздушно пространство за регионалното правителство в Северен Ирак", каза президентът пред репортери на връщане от посещение в Полша.

"Разговорите продължават за това какво да бъде направено във връзка с границите по сушата. Все още не сме затворили граничните пунктове, но това също може да се случи във всеки един момент", каза Ердоган.

Турция обяви в понеделник, че затваря въздушното си пространство за полуавтономния регион на Иракски Кюрдистан и че ще действа за предаване на контрола над главния граничен пункт към региона на централното правителство.

Пунктът Хабур е основният транзитен пункт между Турция и Иракски Кюрдистан.

Референдум за независимост на Иракски Кюрдистан беше организиран на 25 септември. На него 90% от избирателите гласуваха за отделяне от Багдад. Иракското правителство се обяви категорично против вота.

Анкара разглежда референдума като заплаха за националната си сигурност и се опасява, че той ще разпали сепаратистки настроения сред собственото й кюрдско население.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: