Отидете към основна версия

2 882 57

НАТО с първи крачки към сближаване с Русия

  • нато-
  • русия-
  • генерал петър павел-
  • москва

Алиансът обмисля промени в командната си структура

Снимка: Shutterstock

НАТО възнамерява да приеме окончателни решения относно измененията на своята командна структура през февруари догодина, съобщи пред журналисти във Вашингтон председателят на Военния комитет на алианса, чешкият генерал Петър Павел, цитиран от Reuters.

Той бе помолен да коментира публикация във в. The Wall Street Journal, в която се говори за намерението на НАТО да създаде две нови командвания заради заплахи от страна на Русия. В отговор Павел, който е на посещение в САЩ, каза, че през последните две десетилетия числеността на персонала в командните структури на пакта е била съкратена от 23 000 до около 7 хиляди души. Това равнище е "достатъчно за мирно време", посочи чехът.

Сега, продължи той, НАТО стигна до извода, че в нашата командна структура "има недостатъци, които се проявяват в период на кризи и особено по време на въоръжени конфликти".

"Тези недостатъци бяха разкрити, хората, осъществяващи стратегическото командване, представиха своите възгледи за функционирането на модела на командната структура на НАТО. Тези идеи бяха обсъдени отначало с висшите военачалници. После ще бъдат представени на министрите на отбраната. Докато те не ги съгласуват, ще бъде преждевременно да се разсъждава за някакви конкретни обекти", подчерта Павел.

Според него по-нататъшното развитие на ситуацията в тази област зависи и от "политическата воля". "Решение по окончателните варианти се очаква на срещата на министрите на отбраната, насрочена за 18 февруари", каза в заключение Павел.

Натовският шеф констатира също така, че алиансът и Русия са успели да направят първите крачки към възстановяване на отношенията си. Той увери, че в Брюксел са настроени за възстановяване на политическите и военните връзки с Москва, които и досега не са били напълно прекъснати.

"Смятам, че сме достигнали този първоначален стадий, вече са установени такива първоначални отношения, които ни позволяват да организираме от време на време телефонни разговори и срещи лице в лице по военни въпроси, за да подготвяме дискусията на политическо ниво", подчерта генералът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия тества сателити - убийци

    Русия е провела успешни тестове на маневриращ сателит, съобщи Lenta.ru Сателитът е способен да лети в орбитите на други летателни апарати и при нуж ...
    26.10.2017
    5 684
    19
  • Тръмп: Искам да се сдобрим с Русия

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че наличието на добри отношения между Вашингтон и Москва би облекчило уреждането на кризата около ядрената и ра ...
    26.10.2017
    3 834
    24
  • НАТО трепери от руска подводница - призрак

    Военноморските сили на НАТО и САЩ са били силно разтревожени от „руска подводница – призрак“, която е предизвикала притеснения във в ...
    25.10.2017
    11 276
    72
  • НАТО: Не можем да спрем руско нападение

    Военните възможности на НАТО може да не са достатъчни за спиране на евентуална руска агресия към източния му фланг, пише германското списание "Шп ...
    21.10.2017
    9 668
    162