Отидете към основна версия

18 714 87

САЩ и Великобритания атакуват Сирия?

  • сирия-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • сащ-
  • химическо оръжие-
  • източна гута

Лондон може да се присъедини към Вашингтон за въздушни удари в Сирия, ако бъде доказана употребата на химически оръжия

Снимки: БТА/АР

Великобритания може да се присъедини към САЩ за въздушни удари срещу сирийското правителство, в случай че бъде доказано, че неговите сили са използвали химически оръжия срещу цивилни, обяви министърът на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Reuters.

"Ако знаем, че това се е случило, и можем да го докажем, и има предложение за действия, при които Великобритания може да е полезна, тогава аз мисля, че ние трябва да го обмислим сериозно", каза Джонсън пред BBC.

Вчера сирийски опозиционни активисти казаха, че едно дете е загинало и 13 човека са получили проблеми с дишането вследствие на атака с хлор от страна на правителствените сили в Източна Гута.

Предполагаемото химическо нападение в последния бастион на сирийските бунтовници близо до столицата Дамаск е било извършено в неделя - ден след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия по хуманитарни причини.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров осъди тези твърдения като провокация.
Неотдавна въпросът за предполагаемата употреба на химическо оръжие от режима в Дамаск предизвика гневни международни реакции. Франция заплаши Сирия с въздушни удари, а по-рано представител на правителството на САЩ отправи предупреждение в същия дух.

Сирийската опозиция междувременно определи руската инициатива за ежедневни петчасови прекратявания на огъня в Източна Гута като изопачаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за примирие в Сирия.

"Т. нар. хуманитарно прекратяване на огъня е преврат срещу оригиналната резолюция на ООН, която бе приета в събота. Русия никога не е искала прекратяване на огъня в Източна Гута и това бе показано ясно", каза Ахмед Рамадан, говорител на Сирийската национална коалиция.

Рамадан обвини Москва, че е "излязла с идеята за прекратяване на огъня, за да изиграе международната общност, която оказва натиск върху нея и заплашва да прибегне до други средства", за да наложи примирие в цяла Сирия.

Кремъл не оказва какъвто и да било натиск върху режима в Дамаск, който е негов основен съюзник, да спре убийствата в Източна Гута, подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: