Отидете към основна версия

8 691 108

Ердоган към ООН: Проклета да е резолюцията ви!

  • резолюция-
  • турция-
  • оон-
  • източна гута-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • проклета

Тежки обвинения на Анкара към Съвета за сигурност

Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган заклейми резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия, обвинявайки международната общност за „бездействие“ по отношение на хуманитарната ситуация в Източна Гута. „Проклета да е резолюцията. Какъв е смисълът на решение, което не е прилагано? Вие заблуждавате човечеството, вие мамите", каза Ердоган по време на среща на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Хуманитарен конвой започна да навлиза в Източна Гута на 5 март, като донесе първото успокоение в обсадения анклав, където преди две седмици започна една от най-смъртоносните атаки в сирийската гражданска война. Конфликтът в Сирия бушува от 2011 година насам. Сирийският президент Башар Асад обеща на да продължи военните действия срещу най-голямата оставаща опозиционна крепост край Дамаск, заявявайки, че офанзивата не противоречи на петчасовите прекратявания на огъня, за които се разпореди руският президент Владимир Путин.

Ердоган разкритикува ситуацията в Източна Гута, като каза, че „това не е хуманно“. "Светът е по-голям от пет“, посочи той, намеквайки за петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН: Франция, Русия, САЩ, Великобритания и Китай.

Турският лидер обвини „световния ред, формиран след Втората световна война“, заявявайки, че силата на пет страни над другите е като подигравка към цялото човечество. Тъй като турската армия продължава операцията „Маслинова клонка" в северозападната провинция Африн в Сирия, Ердоган заяви, че Турция има за цел да „трансформира региона в място със сигурност и мир, където сирийските братя и сестри може да живеят“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: