Отидете към основна версия

28 771 152

Напрежение! Военни кораби са изпратени срещу Турция

  • турция-
  • сащ-
  • кораби-
  • сондажи-
  • средиземно море-
  • кипър-
  • напрежение-
  • ексон

Кораби правят сондажи за петрол. Американският флот ги пази

Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Напрежение се заражда в източната част на Средиземно море. Кипърски медии и официални лица разкриха, че Съединените американски щати ще изпратят бойни кораби срещу Турция. Не закъсня и отговорът на Анкара. Турция е получила информация, че кораб на американската енергийна компания „Ексон Мобайл“ се е насочил към източната акватория на Средиземно море, за да извърши сондажи за въглеводороди, предаде „Ройтерс“.

Агенцията цитира говорителя на турското президентство Ибрахим Калън. Той каза на пресконференция в столицата Анкара, че страната ще продължи да защитава своите права, отнасящи се до изследванията на въглеводороди в района. Калън все пак добави, че към момента Турция „няма информация“ САЩ да са изпратили бойни кораби, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Появи се информация, че проучванията на „Ексон Мобайл“ ще бъдат охранявани от Шести флот на военноморските сили на САЩ. Гръцките медии също написаха, че във водите край Кипър напрежението се покачва. „Прототема“ написа, че кораби на американския флот и кораби на енергийната компания за търсене на петрол и газ са навлезли в Средиземно море.

Миналия месец турски военни маневри попречиха на плавателен съд, изпратен от италианската компания ЕНИ, да достигне район край Кипър, за да извършва сондажи. Ибрахим Калън заяви, че изключителната икономическа зона на Кипър е разделена на няколко зони и призова гръцките власти да извършват сондажи с разрешението на турската администрация.

„Нека превърнем Източното Средиземноморие в зона на компромиси и взаимен интерес, а не региона на конфликти и спорове. Турската и гръцката част на Кипър могат да извършват съвместни сондажи“, заяви говорителят на турския президент Реджеп Ердоган, посочвайки, че Турция „няма проблем с извършването на сондажи“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: