Отидете към основна версия

10 851 44

Тръмп: Махаме се от Сирия

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • армия-
  • сирия-
  • война-
  • ислямска държава

Американските сили скоро ще напуснат Сирия

Снимка: БТА/ XINHUA

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „много скоро“ американските въоръжени сили ще напуснат Сирия, съобщиха световните агенции.

Държавният глава заяви в Охайо, че американската армия е разбила джихадистката групировка „Ислямска държава“, предотвратявайки възможността тя да установи халифат в района.

„Махаме се от Сирия много скоро. Нека другите хора се погрижат за нея сега“, заяви Тръмп. Той за пореден път разкритикува големите харчове на Вашингтон в Близкия изток, визирайки своите предшественици. „Изхарчихме $7 трилиона в Близкия изток и какво спечелихме? Нищо!“, посочи президентът.

Заради подкрепата на американската армия към кюрдските бойни милиции, действащи в Сирия, се стигна до напрежение между САЩ и Турция. Анкара призова американците да спрат да въоръжават Отряда за народна самоотбрана, който разглеждат като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия и срещу който извършиха военна операция.

Гражданската война в Сирия започна през 2011 година и продължава и до днес. През изминалите години САЩ и Русия си отправиха взаимни обвинения за използването на химически оръжия и провокации на сирийска земя. Москва е най-близкият съюзник на Башар Асад, докато от Вашингтон се противопоставят на режима му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини