Отидете към основна версия

3 837 18

Тръмп отмени срещата с Ким Чен-ун

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • среща

Планираната среща на високо ниво отпада

Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп отмени планираната за 12 юни среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предаде Би Би Си.

Американският държавен глава е взел това решение заради "откритата враждебност" от страна на Северна Корея. Режимът в Пхенян и Вашингтон си размениха остри реплики през последните няколко дни.

Доналд Тръмп смята за "неподходящо" срещата между двата да се проведе на 12 юни в Сингапур. В писмо до Ким Чен-ун американският държавен глава пише, че би се радвал да се срещнат "някой ден".

"Вие говорите за вашите ядрени способности, но нашите са толкова могъщи, че се моля на Господ никога да не се налага да ги използваме", пише Тръмп до Ким Чен-ун, предадоха от Белия дом. "Пропуснатата възможност (за срещата) е тъжен момент за историята", пише още американският президент. По думите му Северна Корея е пропуснала, с враждебния си език, прекрасна възможност за установяването на устойчив мир на Корейския полуостров.

Часове преди изявлението на Тръмп високопоставен севернокорейски дипломат описа американския вицепрезидент Майк Пенс като идиот и предупреди, че ядрената надпревара между Пхенян и Вашингтон може да продължи, ако дипломацията се провали.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини