Отидете към основна версия

4 291 14

Казахстан предлага канал да свърже Черно море с Азовско и Каспийско море

  • казахстан-
  • море-
  • черно море-
  • азовско море-
  • каспийско море

Идеята за изграждане на такъв канал не е нова

На заседанието на Висшия Евразийски икономически съвет в Сочи президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи да се разгледа възможността за строителство на канал, който ще свърже Черно море с Азовско и Каспийско море. Той също така предложи да се построи автомагистрала "Евразия", която ще съедини Европа с Азия чрез Русия и Казахстан.

Идеята за изграждане на такъв канал не е нова. Този проект се е разработвал още във времената на Руската империя.

Частично той се обсъждаше по време на Съветския съюз. В съветско време бе построен канал Волга-Дон, който сега не се справя с товаропотока. Предполага се, че новият канал трябва да премине през Манъчка падина. По мнението на Назарбаев, строителството и експлоатацията на канала ще подобри инфраструктурата на целия регион, ще се открият много работни места, ще се насърчава корабостроенето. Във финансирането на проекта може да участва Азиатска банка за инфраструктурни проекти. Каналът ще бъде много изгоден за държавите от Каспийския регион и Китай. Той ще стане за тях излаз към Черно море и по-нататък към Европа.

Трябва да се прокопаят близо 700 километра суша, някои вече изчисляват, че за това ще са необходими 4 милиарда евро. След изграждането на новия канал каспийския нефт може да се доставя в Европа с танкери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини