Отидете към основна версия

29 614 27

Това може да предизвика война на Балканите

  • сърбия-
  • косово-
  • война-
  • ивица дачич-
  • александър вучич-
  • кейфор

Натискът върху Сърбия да признае Косово може да сблъска Сърбия и КейФОР, заяви Ивица Дачич

Снимки: БТА/АР

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че натискът върху Сърбия да признае независимостта на Косово може да доведе до планове за операция като хърватската "Буря" /с която Хърватия си върна територии, отнети от сръбски сепаратисти/ и да въвлече Сърбия в конфликт със силите на НАТО в Косово КейФОР, предаде "Танюг".

В предаване на телевизия Pink Дачич каза, че се търси решение за косовския проблем и че разграничаването с Косово е само една идея, добавяйки, че всъщност други идеи няма.

Министърът посочи, че диалогът Белград-Прищина ще продължи, но в него със сигурност няма да се говори за две неща - Косово да получи автономия в границите на Сърбия и Сърбия да признае едностранно обявената независимост на Косово.

"Търси се компромис, но се поставя въпросът какво е компромис. Разграничаването е една от идеите, но други идеи всъщност няма. Затова пък има лавина от съпротива и в Прищина, и в Белград", каза Дачич.

Министърът подчерта, че от тази идея са недоволни и европейските страни, защото тя показва, че прекалено бързо са признали независимостта на Косово и сега трябва да преразглеждат позициите си. Според Дачич може да се очаква да продължи натискът върху Сърбия да признае Косово такова, каквото е, заедно със северната част, населена главно със сърби.

Дачич предупреди, че е възможно някой в Косово да направи планове за косовска "Буря", а Сърбия може би ще трябва да реагира и да влезе в конфликт с КейФОР или да потърси помощ от Русия.

През последните месеци Белград и Прищина активно обсъждат някакво компромисно решение, свързано с корекция на границите, но съдържанието му все още остава неизвестно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: