Отидете към основна версия

4 874 20

Русия не е доволна, че загуби от Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • дълг
Снимка: Shutterstock

Руската федерация ще се обърне към Върховния съд в Лондон с молба отново да бъде разгледано делото за дълга на Украйна към нея. Това става след като днес Апелативния съд в британската столица се произнесе в полза на Украйна. Съдът е решил да се приеме ново изслушване по делото. „Решението на съда отлага за известно време регулирането на спора” е мнението на министъра на финансите на Русия Антон Силуанов.

През декември 2013 г. Русия изкупи украински държавни облигации при „непазарни условия” с годишна лихва от 5%. Този дълг беше редовно обслужван от Киев до края на 2015 г. Последва дефолт по облигациите и плащанията бяха преустановени.

От своя страна, Русия подаде иск пред Върховния съд в Лондон и през миналата година по спечели. Решението на съда беше Украйна да изплати на Русия на минимална стойност облигациите. Сумата е 3 млрд. USD. Също така украинската държава беше задължена за изплати на Москва 75 млн. USD, а също така и наказателните лихви. Просрочването на кредита струва на Украйна 673 000 USD на ден.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини