Отидете към основна версия

2 450 22

Обвиниха Вучич, че разпалва война в Косово

  • косово-
  • война-
  • сърбия-
  • вучич-
  • разпалва-
  • фатон курти

Вучич възвеличи „балканския касапин“ Милошевич

Снимка: БТА/ AP

Председателят на косовската Републиканска партия Фатон Курти смята, че по време на двудневното си посещение в Косово президентът на Сърбия Александър Вучич с изказването си в полза на бившия лидер на Югославия Слободан Милошевич разпалва война в Косово, придвижвайки идеята за Велика Сърбия, предава Regnum.

„Вучич не си спомни за 17-те хиляди цивилни и хилядите изнасилени жени“, заяви Курти. „По време на посещението си в Косово Вучич възвеличи „балканския касапин“ Милошевич, който оживява в паметта с масовите етнически прочиствания на албанци, босненци и хървати. Той не само разпалва война, прокарвайки идеята за Велика Сърбия. Това говори, че този радикален политик не се е научил нва нищо и трябва да бъде отстранен от политическата сцена, докато не причини толкова беди, колкото и учителя му Милошевич“, допълни косовският политик, предаде „Фокус".

„Партията иска срочни мерки по неутрализацията на радикалния сръбски президент. Като предупредителни мерки трябва да се забрани за него и за министъра по въпросите, свързани с Косово Марко Джурич завинаги достъпа до Косово. Да се прекъсне диалога между Сърбия и Косово, докато начело на двете страни не застанат други лица. Трябва да поискаме от САЩ и ЕС политическата изолация на този радикал, който провокира война на Балканите. Трябва да се прекъсне процеса на влизане на Сърбия в ЕС, докато тя не избере демократичен президент“, допълни Курти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Вучич: САЩ стоят зад всичко

    Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „не е щастлив“ от заявлението на американския президент в Прищина, че формирането на арми ...
    07.12.2018
    4 771
    34
  • Тръмп ще решава границите на Балканите

    Президентът на Косово Хашим Тачи планира през следващата седмица да се срещне с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, съобщи Индекс. Основна тема на ...
    18.09.2018
    3 358
    20