Отидете към основна версия

25 560 100

Ердоган клекна пред санкциите на Тръмп

  • андрю брънсън-
  • реджеп ердоган-
  • санкции-
  • фетхуллах гюлен-
  • доналд тръмп-
  • сащ

Анкара и Вашингтон са се договорили за освобождаването на пастор Андрю Брънсън

Снимки: БТА/АР

Вашингтон и Анкара са се договорили за освобождаване на американския пастор Андрю Брънсън от турските власти в замяна на вдигане на санкциите на САЩ спрямо Турция, твърди в. The Washington Post.

Според изданието сделката предвижда обвиненията спрямо Брънсън да бъдат намалени и той да бъде осъден на вече изтърпения срок в ареста или да му бъде разрешено да понесе остатъка от присъдата си в САЩ.

Това споразумение, което е било частично договорено покрай Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналия месец, на което присъстваха президентите на двете страни, ще доведе или до незабавно освобождаване на пастора още днес, или до пускането му на свобода до няколко дни, пише вестникът, позовавайки се на анонимни официални лица.

Все пак източниците на The Washington Post остават предпазливи с оглед на подобна сделка през лятото, която се е провалила.

За днес е насрочено заседание в процеса срещу американския пастор, който е съден по обвинение в "терористична" дейност, за това, че действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, както и в полза на Кюрдската работническа партия. Прокурор поиска присъда от 35 години затвор за Брънсън, който е обвинен също в шпионаж с политически или военни цели.

В сряда вечерта американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че е обнадежден, че не след дълго пастор Брънсън ще може да се върне в САЩ.

50-годишният пастор беше арестуван през 2016 г. В края на юли наложената му мярка арест беше заменена с домашен арест.

Случаят обтегна отношенията между Вашингтон и Анкара и двете страни си наложиха взаимни санкции.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини