Отидете към основна версия

1 882 10

Германия да си плати репарациите към Гърция

  • германия-
  • репарации-
  • гърция

Франк - Валтер Щайнмайер на визита в Атина

Снимка: БТА/AP

Гърция все още настоява Германия да изплати репарации на страната. Това заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос по време на среща с германския държавен глава Франк – Валтер Щайнмайер, съобщи Катимерини.

В момента Щайнмайер е на визита в Атина. Гърция смята, че Германия трябва да й изплати репарации от времето на Втората световна война и заем, който страната е била принудена да отпусне на германските власти.

„Ние разглеждаме тези искания за репарации и връщане на заеми, като изискуеми и законни“, заяви Павлопулос.

Германските представители отказват да обсъждат връщането на репарации. Там не смятат, че имат подобно задължение. Германия припомня, че още през 1960 г. е изплатила 115 млн. германски марки на Гърция, с което задълженията й са приключили.

Подобни искания към Германия имат и властите в Полша. Все пак Павлопулос заяви, че Гърция настоява за подобряване на отношенията с Германия.

Той обаче настоя за решаването на въпросите с кредитите.

Германия беше най-големия кредитор на Гърция по време на икономическата криза в страната. Според местните обаче страната е настоявала за големи финансови съкращения, което намалило стандарта на живот на гърците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Германия и Гърция: кой на кого трябва да връща милиарди?

    След нападението над Гърция през май 1941 година над Акропола в Атина се развява знамето с пречупения кръст. Окупацията на Гърция от Вермахта продължа ...
    12.10.2018
    3 298
    24
  • Германия да си плати

    Германското правителство смята въпроса за военните репарации към Гърция за политически и юридически окончателно решен. Това заяви говорителят на герма ...
    11.10.2018
    3 577
    11
Новини по държави: