Отидете към основна версия

2 420 23

Тръмп се срещна с пастор Брънсън

  • андрю брънсън-
  • доналд тръмп-
  • среща-
  • турция-
  • сащ

За по-малко от 24 часа от турски затвор в Овалния кабинет

Снимка: АР/БТА

Близо 24 часа след като беше пуснат от турски затвор пастор Андрю Брънсън се срещна в Белия дом с Доналд Тръмп. Президентът на САЩ окачестви освобождаването му като огромна стъпка към подобряване на отношенията на САЩ с Анкара. Брънсън, който долетя от Германия с военен самолет, изглеждаше в добро здравословно състояние. „Вие действително се борихте за нас", каза той на Тръмп. "От турски затвор до Белия дом за 24 часа - не е зле", отговори американският президент.

Тръмп категорично заяви, че не е имало сделка за свободата на Брънсън. "Водихме дълги и сложни преговори, но ние в тази страна не плащаме откуп. Поне сега", каза президентът.

Въпреки твърдението си, че не е имало договорености с турските власти, той намекна, че ще обмисли бъдещето на санкциите, наложени през лятото, за да окаже натиск над Анкара. "Единствената сделка беше психологическа: сега ние имаме съвсем различно отношение към Турция", каза президентът на САЩ.

Тръмп изрично благодари за освобождаването на пастора на президента Реджеп Таийп Ердоган, който "направи това възможно". "Това не беше лесно за него", призна американският президент.

Връщането на Брънсън е важен дипломатически успех за Тръмп, който разчита на подкрепата на евангелистите за републиканските кандидати на изборите на 6 ноември, коментират световните медии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини