Отидете към основна версия

4 493 91

Анкара: Нямаме право на компромиси

  • турция-
  • сирия-
  • сили за защита на народа-
  • кюрдска работническа партия-
  • ефрат

Турция не може да толерира създаване на държавоподобни структури в Сирия

Снимка: БТА/АР

Турция не може да толерира създаване на малки държавоподобни структури, ръководени от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейното крило в Сирия, заяви президентският говорител Ибрахим Калън в изказване на международен форум в Доха, предаде Анадолската агенция.

Това поставя директна заплаха за националната ни сигурност, каза Калън и посочи, че Анкара ще предприеме всякакви мерки, за да защити своите граници.

Той изтъкна, че мерките на Турция не са само в неин собствен интерес, но и в интерес на териториалната цялост на Сирия.

В сряда турският президент Реджеп Ердоган заяви, че до няколко дни Анкара ще започне операция на изток от р. Ефрат в Сирия, близо до турската граница, за да прочисти района от терористи. Анкара разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия, която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава.

Тази операция ще бъде предприета след две успешни операции на турската армия на територията на Сирия от 2016 г. насам, целящи да попречат на създаването на "терористичен коридор" по протежение на турската граница.

Вашингтон и Анкара имат разногласия, свързани със СЗН. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, които са техен партньор на терена в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини