Отидете към основна версия

2 679 2

Сърбия пренася войната с Косово в ООН

  • сърбия-
  • косово-
  • оон-
  • александър вучич

Президентът Александър Вучич ще участва в заседание на Съвета за сигурност

Снимки: БТА/АР

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще участва утре в заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Белград след формирането на армия на Косово, и веднага след това ще замине за Брюксел за участие в среща на регионалните лидери, организирана от Федерика Могерини, предаде Танюг.

Вучич потвърди новината и уточни, че по покана на Могерини на срещата ще присъстват премиерите на Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония и трима президенти - той, на Черна гора и на Косово.

На работна вечеря в сряда те ще разговарят с Могерини за регионалното сътрудничество.

Сърбия ще защити народа си в Косово от възможно прогонване, погроми и убийства, каза още Вучич.

Той добави, че не иска да говори за начина, по който косовските сърби ще бъдат защитени, нито за техническите подробности, но подчерта, че важното е, че те ще бъдат защитени.

Президентът обясни, че въпреки някои повърхностни твърдения, Сърбия няма право да влезе в Северно Косово ръз основа на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и че влизането на сръбската армия е възможно с разрешение на силите на НАТО КейФОР.

Вучич добави, че и косовски войници не могат да влязат в Северно Косово, ако не изпълнят две условия - да получат разрешение от НАТО и съгласие от сръбската общност в региона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: