Отидете към основна версия

1 991 12

ЕС ще се бори с Китай за Африка

  • ес-
  • австрия-
  • африка

Специална среща за сътрудничеството с Африка в Австрия

Снимка: БТА/AP

ЕС трябва да засили икономическите си връзки с африканските държави и да настигне Китай на континента. Това обявиха европейските лидери по време на конференцията за технологични инвестиции между ЕС и Африканския съюз, съобщи ДПА.

Домакин на срещата е Австрия. Към момента ЕС е третият най-голям партньор на Африка след Китай и Япония. Европейската общност отпуска близо половината от средствата за глобално развитие. Наблюдава се обаче изоставане в инвестициите за свободните пазари в развиващите се държави.

„Не трябва да оставяме африканския континент на Китай“, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер призна, че Европа е закъсняла с откриването на нови възможности за инвестиции в Африка. Той обаче смята, че в момента нещата се развиват по-добре.

Вече е било поставено началото на работна група между ЕС и Африканския съюз за цифрова икономика. Експерти и от двете страни ще работят за европейски инвестиции в цифровата икономика в Африка. Работната група започва работа от днес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Новите приключения на Юнкер

    Колоритният президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отново стана център на внимание с внезапно залитане на форума ЕС - Африка във Виена. 6 ...
    18.12.2018
    3 803
    27
  • САЩ не дават Африка на Китай и на Русия

    Джон Болтън се готви ударно за поредното посещение в Москва – в четвъртък той направи едновременно две важни заявления, насочени срещу Русия. Ту ...
    18.12.2018
    3 974
    13
Новини по държави: