Отидете към основна версия

12 522 46

Затишие пред буря в Северна Сирия! Всички искат Манбидж

  • сирия-
  • манбидж-
  • турция-
  • башар асад-
  • силите за защита на народа

Сирийската армия твърди, че е влязла в града, но няколко източника казват, че тя е само в покрайнините му

Снимка: BGNES/EPA

Сирийската армия съобщи, че нейните сили са влезли в контролирания досега от сирийските кюрди град Манбидж. Армията обяви, че е установила контрол над града и че над него вече се развява сирийското национално знаме. Мярката била предприета след заплахите на Турция за офанзива срещу заеманите от сирийските кюрди територии в Северна Сирия, в частност срещу Манбидж, предадоха световните агенции.

Новината дойде броени часове след като сирийската кюрдска милиция - Силите за защита на народа (СЗН) - призова сирийското правителство да прати войски в Манбидж, за да го защити от турските заплахи.

Високопоставеният сирийски кюрдски представител Илхам Ахмед обаче каза, че сирийските войски са достигнали само периметъра на Манбидж. Ахмед каза, че има договореност с руснаците и със сирийското правителство, когато американските сили се изтеглят напълно, сирийските правителствени сили да поемат контрола над града. Засега американските сили все още не са се изтеглили.

Целта на всичко това е да се предотврати турска офанзива, допълни Ахмед.

Кюрдски източник от военния съвет на Манбидж обяви, че сирийските сили са оформили "пояс за сигурност" около Манбидж, но ситуацията в самия град остава непроменена.

Рами Абдел Рахман, ръководителят на сирийския Център за наблюдение на човешките права отрече информациите, че сирийските сили са в града и каза, че те са разположени в зоните северно и западно от Манбидж, създавайки по този начин "буферна зона" между териториите, държани от подкрепяните от Анкара бунтовници и Манбидж.

Оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция отхвърли твърденията, че има промени във военното присъствие в контролирания от сирийските кюрди Манбидж. Коалицията заяви, че съобщението на Дамаск, че сирийски военни са влезли в града, е "неточно". Американски военни патрулират в Манбидж и имат бази в периферията му, за да осуетят евентуални търкания между кюрдите и подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Противоречивите информации отразяват хаоса, който вероятно ще последва изненадващото решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските военнослужещи от Сирия.

В Истанбул турският президент Реджеп Ердоган каза, че фактите на място в Манбидж остават несигурни. "Говорих с мои приятели, с разузнаването и прочие. Няма нищо сигурно към този момент", заяви Ердоган. Кремъл и Иран същевременно приветстваха съобщението на сирийските сили и го определиха като положителна стъпка за стабилизиране на района и за връщане на контрола на сирийския режим върху сирийската територия.

Американското решение за изтегляне от Сирия оставя райони в източната част на страната, тоест около 30 процента от сирийската територия, за преразпределяне между силите в сирийския конфликт и подкопава четиригодишното партньорство на САЩ със сирийските кюрдски бойци. СЗН са партньори на САЩ от 2014 г. в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". Турция обаче ги смята за разклонение на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Според Ердоган териториите под контрол на сирийските кюрди в страната принадлежат на сирийските власти. Той твърди, че не иска Сирия да бъде разделена и че целта на Турция е да гарантира, че всички терористични групи са напуснали района. "Нашата цел е да дадем урок на СЗН. Решени сме да го направим", каза Ердоган. Той допълни, че турските военни са взели "всички видове мерки".

След новината за американското изтегляне от Сирия СЗН се обръщат към сирийското правителство и към Русия с цел да защитят от евентуална турска офанзива районите, които са под кюрдско управление в Северна Сирия.

Ако Турция предприеме нова офанзива в района, това ще й бъде трета операция там.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания