Отидете към основна версия

3 080 62

Вартоломей подписа декрета за автокефалия на украинската православна църква (СНИМКИ)

  • русия-
  • украйна-
  • църква-
  • тамос-
  • истанбул

На церемонията в Истанбул присъства украинският президент Порошенко

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей подписа декрета за автокефалия на православната църква на Украйна. Документът беше подписан в Истанбул и по този начин се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя беше обвързана от 1686 г.

Сега пред украинските свещеници стои дилемата коя църква да изберат – руската или украинската. През декември 2018 г. украински православни лидери обявиха създаването на нова, обединена църква, отделена от Московската патриаршия и избраха младия митрополит Епифаниий за неин водач. Русия приложи принципа на реципрочността и в отговор на това прекрати връзките с Вселенската патриаршия, смятана за център на православния свят.

Специално за церемонията в Истанбул пристигна украинският президент Петро Порошенко. Преди подписването на томоса той имаше среща с турския си колега Реджеп Ердоган.

Подписването беше в храма „Свети Георги” в близост до резиденцията на Вселенската патриаршия, като преди това се състоя молебен. Последва среща между Вартоломей, Порошенко и митрополит Епифаний. След това те се върнаха в храма, където беше подписан тамоса.

Идеята за независима украинска църква беше определена като „безумна” от говорителят на московската патриаршия Александър Волков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини