Отидете към основна версия

2 077 5

Бивш посланик все още в неизвестност

  • северна корея-
  • посланик-
  • дипломат-
  • джо сон-гил

Призовават го да избяга в Южна Корея

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият и.д. посланик на Северна Корея в Италия Джо Сон-гил и съпругата му продължават да бъдат в неизвестност. Те излязоха от посолството в Италия през ноември миналата година. В информация в италианския вестник „Република” се посочва, че Джо е поискал убежище в САЩ и е под закрилата на италианското разузнаване.

На въпроси на агенция Reuters до държавния департамент на САЩ и американското посолство в Сеул относно съдбата на Джо Сон-гил, отговори няма.

Бивш заместник на севернокорейския посланик във Великобритания – Тхе Йон-хо, избягал през 2016 г. в Сеул, призовава в писмо Джо Сон-гил да последва примера му. „Бягството в Южна Корея е задължение, а не избор на севернокорейските дипломати, които работят за обединението на двете корейски държави. Ако дойдете в Южна Корея, ще настъпи по-скоро денят, в който нашите страдащи колеги и севернокорейските граждани ще бъдат освободени от робството ", пише Тхе.

Северна Корея има дипломатически отношения с 26 европейски държави. Пхенян изисква от дипломатите, заминаващи в чужбина, да оставят поне едно от децата си в Северна Корея. За някои от най-верните на режима се правят изключения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Севернокорейски посланик се укрива

    Най-високопоставеният дипломат на Северна Корея в Италия – посланикът в Рим, се укрива, гръмнаха световните агенции. Те се позовават на информац ...
    03.01.2019
    3 909
    24
Новини по държави: