Отидете към основна версия

10 001 41

Кюрдите се обърнаха за помощ към Русия

  • русия-
  • сирия-
  • помощ-
  • кюрди-
  • ефрат

Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Опасявайки се от обявеното изтегляне на американския контингент от Сирия, кюрдите са предложили на Кремъл да стане посредник в защитата на границата с Турция, особено на изток от река Ефрат. Това пише Жорж Малбрюн в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro, цитиран от агенция "Фокус".

Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск, за да избегнат военната офанзива на Турция срещу военните им укрепления в североизточната част на Сирия. По време на посещението си в Москва на 14 декември, след неочакваното обявяване на изтеглянето на американските войски от Сирия, кюрдските власти са представили пътна карта на руските дипломати за разработване на „система за обща защита срещу външни заплахи“.

По време на посещението си в Москва кюрдската делегация се е обърнала към Русия с молба за медиация. Според източници „Русия прие предложението много сериозно" и изрази готовност да работи за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Първият етап от тази пътна карта следва да бъде защитата на границата с Турция на изток от Ефрат. Тази роля е възложена на сирийската армия, която ще върне граничните служители в зоните, от които войските на Дамаск бяха изтеглени през 2012 г. - в съгласие с кюрдите - във време, когато въстанието срещу Асад набираше скорост.

„Не можем да изключим разполагането на армия на северната граница с Турция", признава Елдар Халил, един от представителите на кюрдската делегация, която посети Москва. Но кюрдите настояват някои от тях да бъдат включени на служба в граничната охрана. Вторият етап ще бъде разпускането на „Сирийските демократични сили“– съюз, съставен от араби, но доминиран от кюрди, които изиграха важна роля в борбата на Запада срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.

Искането е Турция да не нахлува на североизток. Част от членовете на СДС ще влязат в състава на сирийската армия, а останалите ще се върнат към живота на цивилните – например на полицейска служба. Кюрдите се надяват, че разпускането на Сирийските демократични сили няма да доведе до изтегляне на оръжията, дадени им от американците. Страните продължават преговорите, подчертава авторът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания