Отидете към основна версия

17 059 104

Руски наемници спасили Мадуро

  • николас мадуро-
  • русия-
  • наемници-
  • венецуела-
  • вагнер

Те са пристигнали ден или два преди протестите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски военни наемници, които участват в тайни операции на Русия зад граница, са пристигнали във Венецуела през последните няколко дни, за да подсилят сигурността на президента Николас Мадуро, предаде „Ройтерс“. По-рано днес от Кремъл обявиха, че не са обещавали военна подкрепа на Мадуро.

Агенцията се позовава на двама души, близки до държавния глава. Руските военни наемници са пристигнали на фона на масовите протести срещу Мадуро. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временно изпълняващ длъжността президент и бе подкрепен от САЩ.

Трети източник разкри, че във Венецуела има цял „контингент“ от руски военни наемници, но не каза кога са пристигнали и каква е била тяхната роля. Русия застана зад Николас Мадуро и обвини САЩ, че нарушават международните закони, намесвайки се във вътрешните дела на южноамериканската страна.

Има информация, че броят на руската частна „армия“ във Венецуела е от 400 души. Други източници пък твърдят, че цифрата е по-малка, предаде „Ройтерс“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „няма информация“ по този въпрос, докато от руското министерство на отбраната отказаха коментар. Наемниците са свързани с военното формирование „Вагнер“, което тайно подкрепяше руските сили в Украйна и Сирия. Източник разкри, че наемниците са пристигнали във Венецуела ден или два преди масовите протести. Армията застана зад президента Мадуро.

Смята се, че руските наемници са пристигнали във Венецуела от Куба. Правителството в Хавана е близък съюзник на управляващите социалисти във Венецуела. Задачата на руснаците е била да защитят Николас Мадуро от всеки опит на симпатизанти на опозицията да го задържат, включително и такива, които се грижат за сигурността му. Руснаците са отишли във Венецуела „директно за защита на президента“, разкри източникът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини